Т. Дончев: ЕК няма да пита България за сделката с ЧЕЗ

Политиците да кажат имали ли са отношения с кандидат-купувачи на ЧЕЗ

„Всички водещи политици трябва да изяснят дали имат отношение или разговори с някой от отпадналите кандидат-купувачи на ЧЕЗ”. За това призова в ефира на Нова Телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Коментарът му дойде по повод оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, подадена заради приятелството й с Гинка Върбакова – бъдещият собственик на най-голямото ЕРП у нас.

Вицепремиерът каза още, че при вчерашната среща на Върбакова с премиера и министри станало ясно, че купувачът на ЧЕЗ ще ползва кредитно финансиране от „добре известни международни банки с безупречна репутация”.

Във връзка с намерението на държавата да изкупи мажоритарния дял от ЕРП-то Дончев увери, че ако се стигне до споразумение, властите ще бъдат „безкрайно внимателни, разходвайки ресурс по тази операция”.

„Непремерените действия в тази ситуация могат да ни излязат много скъпо в буквалния смисъл на тази дума. Паралелно с това държавата да контролира по-добре сектора, трябва да довършим и либерализацията на енергийния пазар”, каза още вицепремиерът.

Според него Европейската комисия няма да пита България за сделката с ЧЕЗ.