Eдин от най-модерните спортни комплекси ще строят във Владиславово

Обявен е и конкурс за химн на района, предложения се приемат до 1 май

Един от най-модерните спортни комплекси във Варна ще бъде построен в район „Вл. Варненчик“. Това съобщи кметът на района Николай Костадинов в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов. Инициативата е на кметът на общината Иван Портних. „Благодарни сме, че той взе под внимание факта, че в района няма нито едно спортно съоръжение и предложението му откликна на нашите желания и нужди“, отбеляза Николай Костадинов. Към момента е изготвен проектът за многофункционалния комплекс, направена е и оценката за въздействието на околната среда. По първоначални разчети необходимият бюджет е около 4 млн. лв. Кога ще започне строежът му ще реши кметът на общината, но това може да се случи едва след финализиране на големите инфраструктурни проекти, които в момента се реализират във Варна.

 „Според проекта, съоръжението ще е мащабно и ще е от типа спортно-развлекателен комплекс. Ще има едно стандартно игрище за футбол, както и няколко по-малки – за футбол на малки вратички, за волейбол, баскетбол. Предвиден е също скейтпарк, алея за ролери и бягане. Част от комплекса ще е и тенис корт с кафе до него. Ще има също паркче за разходка и отдих и импровизирана сцена за изявите на културните дейци и общественици в района. В проекта е включена е спортна зала, като теренът е ще е с размер на игрище за хандбал, в която ще могат да се практикуват на закрито футзал, волейбол, баскетбол и хандбал“ – разказа кметът на район „Вл. Варненчик“.
  Най-вероятно обектът няма да се стопанисва от районното кметство, а от общинското спортно предприятие. Очаква се комплексът да функционира на принципа на този в Младост – до 17 часа всичко да е безплатно, а след това да е платено игрището за футбол, тъй като към него най-много хора проявяват интерес, отбеляза Николай Костадинов.
  Цялостната рехабилитация на 4-ти микрорайон е най-големият инфраструктурен проект, по който ще се работи непосредствено през тази година в район Вл. Варненчик. Това е и най-големият проект на община Варна по ОП „Региони в растеж“, като общината ще инвестира собствени средства за изграждането и рехабилитацията на подземната инфраструктура. „Вече започнаха консултациите и оперативките във връзка с 4-ти микрорайон. Срокът за проектирането тече и до края на април би трябвало да приключи. Надявам се през май месец да стане факт и първата копка“, заяви Николай Костадинов. Освен рехабилитацията на съществуващите паркинги, пътища, детски площадки, ще бъде изградена и изцяло нова зона за отдих, допълни той.
  Друга интересна инициатива, която тече във Владиславово е конкурсът за химн на района. Срокът за подаване на предложения е до 1 май на място в районното кметство или по пощата на адрес бл. 302, вх. 17, район „Вл. Варненчик“. Конкурсът е анонимен. Творците трябва да подадат в отделни запечатани пликове – произведението си в единия и в другия лична информация – имена, адрес за кореспонденция, телефон. Специално свикана комисия от експерти ще избере победителите. Инициативата е на граждани и е подкрепена от районното кметство и читалището във Владиславово. „Надявам се за тържествата, с които ще отбележим 140-ата годишнина на района, вече да имаме и собствен химн, който да отразява нашите специфики и уникални особености“ – коментира Николай Костадинов. Тържествата по традиция ще започнат от местност „Ментешето“, но програмата по желание на организаторите ще остане изненада за жителите на Владиславово. 

Източник: chernomore.bg