София ще е домакин на българо-катарски бизнес форум

Форумът ще даде възможност за създаване на бизнес контакти между компаниите от двете страни

Българо-катарски бизнес форум, който се организира от Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по инициатива на министъра на икономиката Емил Караниколов, ще се състои на 8 март в София. Приветствие към участниците ще отправи Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията. Официалната катарска делегация, която е на посещение в страната ни от 7 до 8 март, се води от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. В състава на делегацията са включени и повече от 30 катарски бизнесмени, които проявяват интерес към осъществяване на търговски връзки с български фирми.

Водещите катарски държавни инвестиционни компании проявяват интерес за инвестиции в България в сферата на недвижимите имоти, туризма и земеделието, отбелязват от Агенцията. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Катар на стоки като: електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги, високотехнологични продукти на военно-отбранителната индустрия, строителни материали, мебели и обзавеждане, парфюмерия и козметика, анефтени масла и продукти, цигари, продукти на хранително-вкусовата промишленост и фармацията, включително месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, изделия на млечната промишленост, селскостопанска продукция и др.

Форумът ще даде възможност за създаване на бизнес контакти между компаниите от двете страни, активизиране на стокообмена и насърчаване на съвместните инвестиции. На събитието се очаква да присъстват и повече от 200 представители на българския бизнес, които също са заявили участие. Събитието ще бъде открито от министъра на икономиката Емил Караниколов и от министъра на икономиката и търговията на Катар шейх Ахмед бин Джасим Ал Тани.