К. Каракачанов: По-добре коалиция с емоции, отколкото без никакви

Дали Валери Симеонов ще се извини, това си е негово лично решение

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че по темата за посещението на руския патриарх Кирил са се изказали доста непремерени неща, но с времето нещата в коалицията „Обединени патриоти“ ще се решат.

„Не се говори така, все пак ти си вицепремиер или министър, пък дори и един депутат би следвало да си дава сметка как едно изказване би повлияло на двустранните отношения“, посочи Каракачанов пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

Помолен да коментира отношенията между Валери Симеонов и Волен Сидеров, той каза: „И с единия, и с другия съм говорил, бавно, внимателно времето лекува всичко“.

Обидни квалификации на вицепремиера Валери Симеонов към руския патриарх Кирил станаха повод за остра позиция, подписана от председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров и гласувана от групата. В нея се настояваше Симеонов да се извини на руския патриарх за нанесените обиди.

Попитан дали коалицията може без Валери Симеонов, Каракачанов отговори, че такъв въпрос не стои на дневен ред. „Времето лекува всичко и в нормален диалог, без излишни емоции, каквито се натрупаха покрай този случай, нещата ще бъдат решени“, смята той.

„По-добре да имаш коалиционни партньори с емоции, отколкото такива, които нямат никакви емоции в живота“, коментира Каракачанов.

Според лидера на ВМРО дали Валери Симеонов ще се извини, това си е негово лично решение. "Не смятам, че с подобни думи и епитети трябва да определяш главата на една православна църква, без значение какви политически убеждения имаш", добави той.

На въпрос дали позицията на ПГ на ОП е била съгласувана, Каракачанов коментира, че изказването на Валери Симеонов не е било съгласувано, но това било редовна практика, а Сидеров предупредил, че ще поиска групата да вземе становище по въпроса. "Аз бях дал инструкция на депутатите от ВМРО в онази част от предложенията, която касае, че ние не споделяме подобен език и квалификации, да бъде подкрепена", добави той.

"Предишната вечер излязох с много ясно становище по въпроса, че не приемам който и да е външен фактор, било от Изток или от Запад, да квалифицира българските институции или по някакъв начин да ги критикува, припомни Каракачанов. Това да изразиш позиция, с която защитаваш българските институции, и това да излезеш с определени нападки срещу главата на Руската православна църква е съвсем различно", отбеляза той.