Първо заседание на комисията, която проучва сделката за „ЧЕЗ“

Временният орган беше създаден по предложение на опозицията и с пълното единодушие на всички в парламента

Депутатите от временната комисия, която ще проучва фактите около приватизацията и продажбата на активите на „ЧЕЗ“, се събират на първо заседание. Създаването на анкетната комисия беше гласувано преди седмица, а членовете и бяха попълнени на паритетен принцип – по трима депутати от парламентарна група. Управлението на комисията е в ръцете на опозицията, а начело на нея стои Жельо Бойчев от БСП.

В първия си ден, участниците в комисията ще трябва протоколно да гласуват правилата за това как ще работят. Очакват се обаче и решения по какъв начин ще процедират, за да изпълнят задачите, които са им поставени. Тепърва ще стане ясно дали членовете на временния орган
възнамеряват отново да привикат собственичката на „Инерком“ Гинка Върбакова, за да я препитат за втори път по сделката. Със задна дата депутатите ще търсят и истината за направената през 2004 година приватизация на дружеството.

Очакванията към комисията са сериозни, заради големия обществен интерес към сделката. Преди седмица премиерът разпореди цялата информация за енергодружеството през годините да отиде в парламента. Синдикатите от друга страна настояха да получат Ценовата стратегия на новите собственици на "ЧЕЗ" и да научат как тя ще се отрази в социален план на фирми и за домакинства.