В Казанлък бяха почетени героите на Одринската епопея

Митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва загиналите Одринци

Пред Паметника на падналите за свободата на Родината герои в парк „Розариум“ в Казанлък тържествено бяха отбелязани 105г. от епичното превземане на Одринската крепост.

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя в памет на победоносния подвиг на българските войни от 1913г. се поклониха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и депутати в 44-то НС от Старозагорски избирателен район, началникът на Политическия кабинет на Министъра на отбраната Илия Налбантов, Старозагорският митрополит Киприан, Областният управител на Стара Загора Гергана Митова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на Полицията в региона, представителна рота и Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, ръководители на културни институти, военно-патриотични организации, родолюбиви граждани.

Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва загиналите Одринци.

„Триумф на българското бойно майсторство в Османската война“ нарече победата при обсадата на Одрин в словото си бригаден генерал Пламен Йорданов и се обърна към военните като към потомци на славния 23 пехотен Шипченски полк, наречен заради безстрашието си „Лудия полк“.  

Възстановка на предаването на сабята на победения командващ турския гарнизон Шукри паша на победителя генерал Никола Иванов, главнокомандващ на Втора българска армия представиха от Национално дружество „Традиция“.

Присъстващите почетоха храбростта на българските войни и на 23 пехотен Шипченски полк, които в неравен бой решават съдбата на Първата Балканска война и с атака пробиват считаната от цял свят за непревземаема Одринска крепост.