Историческа визита: Ким Чен-ун посети Китай

Севернокорейският лидер бил готов на ядрено разоръжаване, но при определени условия

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е посетил Китай и се е срещнал с китайския президент  Си Цзинпин. Официално визитата бе потвърдена и от Пхенян, и от Пекин. Тя се е състояла от 25 до 28 март по инициатива на китайския държавен глава.

По време на срещата бе засегнат и изключително важният въпрос за ядрената програма на Северна Корея. За първи път Ким Чен-ун говори за нейното евентуално спиране.„Въпросът с премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров може да се реши, ако Южна Корея и САЩ реагират на нашите усилия с добра воля, да създадат атмосфера на мир и стабилност, като същевременно предприемат прогресивни и синхронни мерки за осъществяването на мира", е заявил Ким, цитиран от китайската държавна  агенция Синхуа.

"Нямаше никакво съмнение, че първата ми визита в чужбина трябваше да е в китайската столица. Това е мой тържествен дълг. Водих плодотворни разговори с президента Си Цзинпин за развитието на отношенията между двете ни партии и двете ни страни, вътрешното положение в двете ни страни, поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и други въпроси", е заявил Ким на банкет в  Дома на народите в Пекин, на който присъстваха и съпругите на двамата лидери.

БиБиСи припомня, че Китай е основен  икономически партньор на Севера и е логично севернокорейският лидер да посети страната. Това е първо официално обявено пътуване зад граница на Ким, след като той пое властта през 2011г. То идва седмици преди планираните му срещи с южнокорейския президент Мун Дже-ин  и с американския президент Доналд Тръмп.

Белият дом е бил уведомен от Пекин за срещата. От там коментираха, че този развой на събитията е доказателство, че кампанията за максимален натиск създава подходящата атмосфера за диалог със Северна Корея.

За визитата на севернокорейския лидер в Пекин се спекулира от началото на седмицата. Повод за това даде навлизането в Китай на зелен влак – транспортът, който севернокорейските висши служители използват при международни пътувания. Официалното обявяване на посещението обаче става, след като КимЧен- ун се е прибрал в Пхенян.