Иван Желев: Представихме достойно „Берое” и България

В Турция децата на наставника Иван Желев се наредиха на 15-о като записаха 5 победи, 6 равенства и 4 загуби

„Берое” 2006 е вторият отбор от Академията на клуба, който в края на миналия и началото на този месец се включи в силен международен турнир. В Турция децата на наставника Иван Желев се наредиха на 15-о като записаха 5 победи, 6 равенства и 4 загуби. Дни след завръщането на тима от Измир наставникът сподели впечатленията си пред beroe.bg.

– Впечатленията Ви от турнира в Турция? Къде сме ние на фона на отборите, които се включиха в Измир Къп 2018?

-Отлично организиран турнир с участието на доста добри отбори от различни държави. Имайки предвид крайното класиране на турнира и представянето ни по време на мачовете, считам че сме добър отбор, съставен от добри индивидуалности и вървим в правилна посока като развитие.

– Като резултати записахте 5 победи, 6 равенства и 4 загуби. Доволни ли сте?

-Доволен съм най-вече от самочувствието, агресията и колективния дух, които показахме в най-важните моменти. В групите се противопоставихме и записахме равни резултати с топшколи като АЗ Алкмар, Холандия и Андерлехт, Белгия, които накрая станаха съответно първи и трети на турнира, така че няма как да не съм доволен. Срещу всички отбори създадохме голови положения, вкарахме няколко гола след добри комбинации. В защита 9 мача не допуснахме гол. Като цяло представихме достойно Берое и България и сме доволни от себе си.

– Имахте възможност да се борите и за по предно класиране. Съжалявате ли че не се получи?

-Не се отказахме до последно и в решителния мач за топ 8 дори имахме 2 чисти положения и греда. Направихме всичко, което бе по силите ни, така че няма за какво да съжаляваме, освен за липсата на късмет. Паднахме прави и с чест. Всяка загуба учи. Бъдещето е пред децата и те видяха, че трябва още да се трудят, за да стигнат до върха.

– За три дни изиграхте 15 мача. Натрупа ли се умора в състезателите и как се справихте с такова количество срещи за толкова кратък период?

-Знаехме какво ни чака като програма и се бяхме съобразили в тренировъчния ни процес седмиците преди турнира. Мачовете бяха по 25 минути. Отборът ни бе съставен от 16 деца, като всяко едно от тях взе сериозно участие в турнира и допринесе за доброто представяне на отбора. Като общо игрово време няма дете с под 5 мача, както и с над 12 мача за целия турнир. Нямаме нито една контузия от претоварването, така че явно сме се справили добре.

– Какви бяха отзивите от участието на Берое от страна на организаторите?

-Предполагам са добри. Надявам се догодина пак да поканят нашия клуб за същия турнир.

– Полезни ли са подобни участия в международни турнири за развитието на децата?

-Когато отборът е подготвен да се противопостави на силни отбори, считам, че тези турнири са полезни. Най-вече от гледна точка на самочувствието и изграждането на манталитета на победител.

– Видяхте ли над какво още трябва да работите в следващите седмици?

-И след този турнир си направихме изводи, които си ги казахме още в автобуса на връщане. Наясно сме какво ни предстои и кое ще подобряваме, а времето ще покаже до колко ни е бил полезен турнира.