Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев спроед Цацаров

Според Цацаров прокуратурата проявява необходимото разбиране по случая

Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев в САЩ. Това заяви пред Нова главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му това се отнася и за останалите български граждани, които са замесени в случая.

 Според Цацаров прокуратурата проявява необходимото разбиране по случая, а резултатите ще бъдат обявени по-късно, когато се постигне окончателно съгласие между двете страни.

 "Веднага след определението на Окръжен съд Добрич заявих, че нашето предложение е по силата на чл. 20 от Договора за екстрадиция между двете страни да започнат консултации. От вчера тези консултации са факт. В тях участваха представители на Министерството на правосъдието и на Върховната прокуратура от наша страна и съответно на Държавния департамент на прокуратурата на Флорида от американска страна. Не са налице предпоставките на договора за временно задържане. Казано по друг начин, няма неотложен случай, както е в текста по самия договор. Аз мисля, че по това имаме необходимото разбиране. Но резултатите ще бъдат обявени малко по-късно", обясни Цацаров.

Цацаров коментира и че няма нужда българите да бъдат арестувани. По думите му в конкретния случай процедурата по временния арест ще бъде избегната, докато дойдат документите за самата екстрадиция. "Българската прокуратура няма да пристъпи към задържане на лицата", категоричен бе главният прокурор.

По-сложно ставало, когато пристигнат документите за екстрадиция. Според Цацаров ако САЩ действително предяви молби за екстрадиция, нещата ще станат по-сложни, защото ще започне екстрадиционно производство и тогава прокуратурата ще трябва да внесе искания в съда. Тогава важна ще бъде позицията на прокуратурата по случая, допълни Цацаров.

Все пак главният прокурор обясни и че с оглед на обвиненията и изискванията за двойна наказуемост, няма на лице предпоставки за екстрадиция българските граждани в САЩ.

Припомняме, 29-годишният българин Желяз Андреев беше задържан от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, САЩ, по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече във щата Флорида, е и срещу други 4 българи, работили в сферата на аутсорсинга. Властите в САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, за да се изправи пред съда.

Вчера, 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ Андреев трябва да бъде екстрадиран в рамките на 60 дни. Малко след това Окръжната прокуратура в Добрич поиска мъжът да бъде задържан за посочения срок от 60 дни.

Окръжният съд в Добрич обаче реши да пусне Желяз с мярка "Подписка".

Междувременно стана ясно, че докато Желяз е бил в ареста на него му е отказано правото да разговаря със защитник.

На 12 април, четвъртък, беше разпространена информация, че властите във Флорида са призовали за разпит по същия случай и друг българин - колега на Желяз Андреев.

Случаят бързо се разчу и предизвика силна обществена реакция в защита на българина. Организираха се протести в няколко града в страната, както и онлайн петиция. Всичките граждански инициативи са под наслов "Да спрем екстрадирането на Желяз Андреев!"

Премиерът Бойко Борисов не закъсня и разпореди на Министерството на външните работи да изясни случая. Малко след това външният ни министър Екатерина Захариева покани на среща американския посланик в България Ерик Рубин. Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев също поиска спешно да бъде приет от заместник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Няколко часа по-късно стана ясно, че от Интерпол искат екстрадирането на още четирима българи.

Във връзка с казуса главният прокурор Сотир Цацаров свика извънреден брифинг, на който заяви, че лично е наредил българите да не бъдат задържани в България. Цацаров допълни, че от една страна България е длъжна да изпълни международния договор. В случая обаче били налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.

Малко след това темата коментира и омбудсманът Мая Манолова. Тя също ще обсъди казуса с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.