Археологическите разкопки край Благоевград ще бъдат запазени

"Ще се търси вариант за изместване на магистрала "Струма", заяви премиерът Борисов

Археологическите разкопки край Благоевград ще бъдат запазени и ще се търси вариант за изместване на магистрала "Струма". Това заяви премиерът Бойко Борисов. Днес той, придружен от четирима министри и председателя на УС на АПИ инж.Дончо Атанасов, разгледа разкопките край Благоевград. Министър-председателят разговаря на място с кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, ангажирани с идеята да се намери най-оптималният вариант - разкопките да бъдат съхранени и магистралата край областния център да бъде изградена в срок.
Премиерът Бойко Борисов даде срок от месец - месец и половина на археолозите и пътните специалисти да преценят оптимално добрите решения. Експертна комисия ще решава как да продължи проучването на терена и какви ще са вариантите и точните стойности за изместване на магистралата. Той увери хората, дошли на разкопките, че културното богатство ще бъде запазено.
Министрът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на културата Боил Банов също подчертаха, че ще се търси вариант да бъдат защитени интересите на всички.
"Мисля, че думите на премиера ще удовлетворят всички, включително и тези, които  имаха някакви съмнения. Още от началото настоявах да изчакаме експертите да дадат най-доброто решение. Всички искаме това културно богатство да бъде запазено. Премиерът обеща да се осигури финансиране и за проучване на останалата част от древното селище, така че никой не трябва да има и капка съмнение, че тези археологически находки, които ще се превърнат във визитната картичка на Благоевград, няма да бъдат съхранени", заяви кметът д-р Атанас Камбитов.
Днес той още един път заяви пред премиера, пред министрите и пред всички присъстващи благоевградчани, че категорично защитава идеята древното селище да бъде запазено. Д-р Камбитов подчерта, че не само Община Благоевград, но и цялата държава и лично премиерът Бойко Борисов са ангажирани с идеята да се опази културното наследство и в същото време да се изгради автомагистрала "Струма".
"Фактът, че министър-председателят дойде лично и отдели толкова много време да разгледа и да разговаря с хората, е показателен за отговорността на всички ни за намиране на най-оптималното решение", посочи кметът Камбитов. Той подчерта, че не бива да се конфронтират двете цели - съхраняване на културното наследство и завършването на  магистала „Струма“ край Благоевград, защото само тогава ще има положителен ефект за всички благоевградчани.