МОН иска тестове да проверяват децата за първи клас

Целта е да се прецени как бъдещият ученик обработва информация

МОН обмисля тестове, с които да проверяват готовността на децата за първи клас. Резултатите ще насочват учителите от забавачките и няма да влияят за приема в училище. "Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването", обясни пред bTV доц. Мария Трифонова от БАН.

Целта е да се прецени как бъдещият ученик обработва информация, дали формира категории, прости изречения и използва бъдеще и минало време. Няма грешни отговори, но има различните решения, които ще носят различни точки, а скалата е разработена след изследване с 6000 деца. Скрининг тестове има в много западни страни, а от края на 80-те години на миналия век и в България. 

 Дете, което има специални образователни потребности и механизмът за него е различен, коментира Васил Николов, председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Според него тестовете могат да са по желание в забавачките, но не трябва резултатите или участието в тях д влияят на приема в училище.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен