Руските медии след срещата Борисов-Путин: Ето как „Турски поток“ може да стигне до България

На "Газпром" не се налага да строи скъпи допълнителни мощности, пишат в Русия

"Турски поток" ще мине през България; Москва се връща към сътрудничеството със София в газопроводите, пише "Комерсант" по повод разговорите на българския премиер Бойко Борисов вчера в руската столица, предава БТА, цитирана от „24 часа“.

След преговори с Борисов руският президент Владимир Путин потвърди, че "Газпром" "проучва в практически план" прокарването на втора тръба от "Турски поток" от Турция към България. С това най-логичният от гледище развитие на инфраструктурата маршрут за "Турски поток" - България, Сърбия, Унгария - получи одобрение на политическо равнище независимо от болезнените спомени за неуспеха на "Южен поток", обяснява руският вестник.

Заради отказа от "Южен поток" "Газпром" изгуби 800 милиона евро, посочи след преговорите Владимир Путин. "Е, писахме ги като загуби, какво да правим", добави руският президент, цитиран във "Ведомости".

"Турски поток" може да стигне до България чрез "балкански клон", отбелязва официозът "Росийская газета", наричайки това "главната новина" от разговорите Путин-Борисов.

"Винаги сме обсъждали с турските си партньори въпроса за евентуално излизане на "Турски поток" в Европа, включително през България. И вчера президентът на Турция господин Ердоган още веднъж го потвърди в разговора ни по телефона", цитира изданието думи на руския лидер.

"Виждам, че и българската страна съжалява за провала на проекта "Южен поток", защото – никой не се съмнява в това - осъществяването му щеше да е много изгодно за България. Но ще опитаме да минем отдругаде, в случая през Турция", посочи Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни как "Турски поток" може да бъде прокаран до България, пише в заглавие "Взгляд". Както заяви Песков, Русия е готова да обсъди с България и прокарването на пряк газопровод през Черно море, уточнява "Комерсант".

Едва преди три дни впрочем "Газпром" направи на Турция отбив от цената на газа за 2015-2016 г. (1 милиард долара ретроактивни плащания) фактически в замяна срещу прокарването на транзитна втора тръба по територията на Турция, допълва всекидневникът. Според негови източници обаче в бъдеще може да се изгради трета тръба от "Турски поток", която "да стигне директно в България".

По думите на Путин Русия иска от България гаранции за бъдещия проект, посочва "Комерсант". По данни на вестника Москва "вижда като гаранции инвестиции в развитието на българска мрежа от газопроводи, за да бъде приеман газът от "Турски поток" и доставян по-нататък за Сърбия".

Това разширяване на системата може да бъде осъществено за сметка на нейния оператор, държавната компания "Булгартрансгаз", или със средства на Европейската комисия, включително в рамките на приоритетни проекти за развитие на инфраструктурата, предполага руското издание.

Същевременно "Комерсант" описва и примерна "схема, която да сведе до минимум евентуалните претенции от страна на Европейската комисия".

Отделна тръба до България по дъното на Черно море не фигурира в дневния ред, уточнява руски експерт пред "РБК".

За да насочи газа от втората тръба на "Турски поток" към България, "Газпром" не се налага да строи скъпи допълнителни мощности, казва Алексей Гривач.

Сухопътната част от втората тръба пресича действащата система на Трансбалканския газопровод. Трябва да договорим с турската компания "Ботас" използването му в реверсен режим, а България да осигури изграждане на инфраструктура на своя територия за по-нататъшно разпределение на газа, разсъждава специалистът, според когото "става дума тъкмо за такива гаранции от страна на България".