Томислав Дончев: Страната не е кораб да сменяме курса

При срещите в Москва била зададена посока в редица сфери

„България не е плавателен съд, за да си сменя курса. Тя не може да си сменя нито географското положение, нито принадлежността си в съюзите, в които е. Това не означава, че не можем да търгуваме, да правим бизнес с други държави“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Той обясни, че при визитата в Русия са настоявали за диалог и дори само това щяло да бъде добър резултат. По думите му при разговорите не може да се очаква премиер и президент да изчисляват обеми газ, милиарди кубически метри, да резервират капацитети и да чертаят трасета.

„Това са принципни политически разговори. Оттук нататък има да се свърши наистина много работа. И то не само в посока изчистване на всички детайли, с представители на "Газпром" например, когато говорим за газа. Тук има да се изчистят редица неща, включително и с Европейската комисия, защото противно на повърхностните разговори, темата не е само къде ще върви тръбата", заяви Дончев.

Според вицепремиера на срещата са изчистени някои от политическите въпроси, предстоят да се изчистят въпроси от техническо и икономическо естество. Изразената позиция, че в континенталната си част е добре газопроводът да минава през България е много добро начало.

„На първо място - абсолютно е сигурна доставката на газ. Второ - достъп до газ на добра цена. И на трето място - да си съхраним и да развием ролята си на държава, която транзитира и търгува с газ. Това означава допълнителни икономически ползи, геостратегическо предимство. Когато стоиш на газовата карта на Европа, тогава тази държава е от друга категория“, каза още вицепремиерът.