Теменужка Петкова: Няма разминаване, Путин даде ясна заявка, че газът ще минава през България

ЕК подкрепя създаването на газов хъб у нас

Най-важното послание от срещата на между Борисов и Путин е трасето от Турски поток за доставки на природен газ за Европа да преминава през България. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Разбирате, че в рамките на такава среща на такова равнище, няма как да извадят по един бял лист да чертаят трасета и количества. Това е работа на експертите, поставена ни е такава задача – включително и на нас министрите. Трябва да се реализира проектът при спазване на европейските изисквания. Ясно заявена воля на България да запази мястото си на газовата карта на Европа. Имах привилегията да присъствам на всички срещи на премиера“, обясни Петкова.

По думите и разговорите били изключително прагматични, а отношенията между двете държави – изградени на пазарни принципи. Теменужка Петкова е категорична, че разминаване между заявеното от Борисов и Путин и уточненото от Песков няма.

„Всички чухте ясната заявка на Путин, който заяви за разговора с Ердоган - газът да преминава през България. Работим за това транзитният газопровод за Турция да се открие на 27 юни“, заяви тя.

Енергийният министър беше категорична, че няма да има проблеми с финансирането на проекта, а „Булгартрансгаз“ е в много добро финансово състояние. „Разполагаме и с налична инфраструктура, и тя ще се използва. Около 10 км инфраструктура ще се изгради“, уточни Петкова.

Министърът коментира и заявките след визитата в Москва за АЕЦ „Белене“. Русия е готова да се върне в проекта, ако България вземе такова решение. „Росатом“ са производител на оборудването и конструктор на проекта. „Ако се вземе решение за оползотворяване на активите, ще сътрудничим с руските колеги“, каза тя.

Междувременно стремежът на България да изгради регионален газов хъб отново получи подкрепа от Еврокомисията.

„Напълно подкрепяме България за реализирането на нейния план за регионален газов хъб. Разбираме, че газовите потоци в региона имат много важно значение за България“, заяви заяви на пресконференция говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен.