И това лято представят форум "Българско наследство" в Балчик

Една територия на народните традиции

Международният форум "Българско наследство" в Балчик и това лято ще бъде територия на автентичния фолклор, народните занаяти, на проучванията на краеведи, съобщават организаторите. Проявата се осъществяна с подкрепата на община Балчик.

Четвъртото му издание ще бъде открито на 24 август. Вече вече се набират заявки за участие от историци, литератори, художници, фолклорни състави, певци, инструменталисти, майстори-занаятчии.

Традиционно във форума показват как съхраняват националното наследство - език, обичаи, култура, и представители на българските общности в Молдова, Украйна, Румъния.
Акцент в тазгодишния форум ще бъде научната конференция, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България от османско робство, информира директорът на "Българско наследство" Маруся Костова. Форумът продължава да проучва етнологията на българите като се очаква да бъдат представени нови книги и научни доклади с принос по темата. Читалище "Паисий Хилендарски" в Балчик ще бъде сцена на надпреварата сред фолклористите, най-добрите от които ще бъдат наградени. Ще бъде представено и най-новото издание на списание "Форум" на сдружение "Българско наследство".