Музиката, която лекува с Диана Дафова

Среща отблизо с певицата на тема "Музика от Космоса – музиката, която лекува”

Пловдивският културен институт кани на една вълнуваща среща отблизо с Диана Дафова
 на тема „Музика от Космоса – музиката, която лекува”. Музикалното събитие е тази неделя от 17:00 до 19:00 часа в Пловдивския културен институт.
Срещите отблизо с Диана Дафова са част от глобалния  културен проект за обединение на света ”Един свят в хармония”, благословен на лична среща във Ватикана от папа Франциск през септември 2017 година. За първи път в Пловдив Диана Дафова ще сподели този откровен замисъл и средство за разпространение на посланието на проекта за изграждане на единство в световното многообразие, хармоничен живот и духовно развитие на човечеството.
Като резултат от множество отправени запитвания относно любопитната информация, свързана с написването на всяка песен, източниците на вдъхновение и интереса към позитивното енергийно въздействие на нейната музика, Диана създаде и нов формат за близки срещи със своите почитатели. Те позволяват на присъстващите да вникнат в специфичната музика и послание на твореца без преградата на „голямата”сцена. Чрез тях аудиторията има възможност да се доближи до харизматичната личност на Диана Дафова, нейната човешка топлота и откровеност, позитивните й нагласи и добронамереност.
Научно направени изследвания през последните месеци доказаха многократно силния заряд на нейните композиции и лечебните свойства на гласа й, които аудиторията ще почуства.
Срещите на Диана със световно известни личности през годините са съдбовни. Личните и творческите й преживявания са силно свързани.
Освен артистичните й таланти в различни области на изкуството, Диана Дафова притежава и дарбата да борави умело и интригуващо със словото. Срещите отблизо с публиката включват и мултимедия, която илюстрира разказа с необичайни видеоклипове и колаж от лични снимки и документи. Прозвучават песни като „Аадия”(Космос, Вселена), селекционирана от НАСА за трансмисия в Космоса със совалката Колумбия, „Талиесин” (Първа награда за композиция в САЩ), ”Пречистване”(свързана с мащабен индийски проект) и др.
Диана Дафова е композитор, изпълнител и продуцент с ярко отличаваща се кариера и уникален музикален стил. Песните й съчетават различни жанрове и елементи на култури и традиции от цял свят. Богатите съвременни аранжименти умело преплитат модерната звучност с фолклорни и ортодоксални интонации, а текстовете звучат на 16 езика, между които санскрит, келтски, английски, български, японски, зулу, латински, италиански, португалски, арабски, пали, хавайски и др. Посланието на нейното творчество е общочовешко с дълбока духовна насоченост. Последният й авторски спектакъл „Един свят в хармония” призовава за любов, мир, толерантност и световно единство в многообразието. Сценичните й изяви на три континента са характерни с мащабност, пищна хореография и впечатляваща визия. Тя е носител на многобройни световни награди и отличия.
Диана Дафова е родена и израснала в София. Учи класическо пиано в Музикалното училище и джаз пиано и пеене в Музикалната академия в София. Елегантното и пластичното й поведение на сцената се дължат на изучаване на класически и джаз балет. Диана започва своята солова кариера през 1985 година. Песните й „Няма лесно щастие“ , „Различни светове“, ”Няма късна любов” и ‘Ти си моя живот” се превръщат в телевизионни и радио хитове. Тя е отличена със специалната награда в конкурса „Мелодия на годината”.
Песните й са популярни заради перфекционизма на нестандартната й солово-артистична интерпретация. Магнетичното присъствие на Диана на екрана също допринася за силата на музиката й и нейното въздействие. Диана Дафова има много радио и телевизионни хитове, както в България, така и в чужбина, както и стотици концерти и участия в международни фестивали и конкурси.

Някои факти и постижения:
- Диана Дафова е носител на наградата Златно Реми (REMI GOLDEN WINNER)за най-добър концерт на живо (спектакъл в Лас Вегас) на 43-тия годишен международен филмов фестивал в Хюстън, 2010 между 4400 участници от 33 държави.
- Песента „Аадия” от албума „Звуци на Земята“,записан в Холандия, е селекционирана от НАСА и изпратена в Космоса със совалката Колумбия .
Диана е специален гост на самото излитане в Cape Canaveral, Флорида. Създаден е видеоклип със специално предоставени от НАСА архивни кадри.
- За песента си ‘Талиесин’ Диана е удостоена с 1-ва награда за композиция в категорията“World“ и 3-та награда (от всички 15 категории) в конкурса „USA Songwriting Competion 2000“,  състезавайки се с 35 000 участници от цял свят.
- Папа Свети Йоан Павел II й пише,че ще я споменава в молитвите си заради музиката, която създава.
- Хилари Клинтън притежава в личната си колекция последните албуми на Диана и й благодари за музиката й в лична кореспонденция.
- Сенатът на Тексас й връчва Петиция No:470 за специални постижения в областта на музиката и изкуството в световен мащаб.
- Диана Дафова е пратеник на добра воля към ООН и участва многократно в международни благотворителни концерти и проекти, подпомагащи Агенцията за бежанците (UNHCR). За дейността си получава медал "60 години ООН".
- Американската военна мисия Camp Bondsteel в Косово награждава Диана с 5 медала за отличие за ексклузивния й концерт в базата. По този повод БНТ заснема и излъчва неколкократно 30-минутен документален филм.
- Диана е носител на наградата "Златен Феномен" за „феноменални постижения в областта на певческото изкуство”.
- Международният й албум „Charisma – Spiritual Grace“, в който Диана е композитор, продуцент и изпълнител, се разпространява от CD Baby (САЩ), Times Music (Индия), Riva Sound (България) и Music Media (Италия).
- Авторският й албум "One World in Song“ е издаден в САЩ през 2009 от КRB Music, Nashville. Песента "One World" е в челните места на Топ 100 World в САЩ в продължение на 8 месеца, а албумът е номиниран за най-добър албум на годината с най-добър солов изпълнител.
- За първи път в италианската компилация Le Regine Della Musica, издадена на диск от Musicmedia Milan и разпространявана от RCS Italy, е включена музика от Балканите. Избрани са две композиции на Диана Дафова.
- Диана получава наградата и званието Лауреат на „Златното перо” заради специален принос към българската култура.
- Диана Дафова издава отново авторски албум ”One World in Harmony” ("Един свят в хармония"). В него езиците, на които Диана изпълнява песните си, стават 16.
- В края на 2017 г. представя новия си авторски спектакъл ”Един свят в хармония”, като го обявява за начало на едноименен глобален културен проект с послания за обединение на света чрез мир, толерантност и постигане на единство в многообразието.
В същия период се среща лично с Папа Франциск, който благославя цялостния й проект.
В началото на месец май 2018 г. Диана представи новия си видео клип ”Пречистване” с кадри от Индия като част от посланието за духовно развитие на човечеството.