Започват “Дни на тракийската култура” в Пловдив

Фестивалаът включва конференции, концерти, театрални постановки, изложби, филми, демонстрации

За шеста година ТРАКАРТ организира фестивал „Дни на тракийската култура“. Изданието през 2018 г. започва днес и продължава с богата програма до 26 юни.
Официалното откриване на фестивала е днес от 18.00 часа на Римския стадион с концерт „Среща на цивилизации“. За първи път ще бъде представено богатството на хетската култура с концерт на Хетски ансамбъл, изпълнения на живо на исторически хетски инструменти и дефиле „Следите на хетите“ с костюми с изображения от хетски релефи със съвременна адаптация.
Акцент на откриването е детското творчество, представено от Ансамбъл „Престо“ при НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев и Арт група “Славена”-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев.
Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от международна научна конференция, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации.
На 22 и 23 юни 2018 г в Културен център „Тракарт“ започва международна научна конференция „Когато Слънцето беше бог“, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. дин Валерия Фол, проф Иван Маразов, проф. др.Тайфун Йълдъръм /Турция/, проф. д.изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов и др.
Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.
В програмата интерес предизвикват изложбите: Изложба “Пътешествие във времето”, посветена на 85 год. от рождението на проф. Александър Фол; Фотоизложба „Неразказаната приказка за българската история“; Фотографска изложба и презентации „Танци, музика и костюми на хетите“, Изложба на пластични изкуства “Хетите в слоевете на Анадола“; Изложба с копия на аксесоари, музейни експонати от изкуството на хетите, Турция.
Филмите, които ще се представят на публиката са на Цветан Симеонов – журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми.
Театралната постановка „Сердарят“ (Войводата, защитникът) на Група „12+3“ – актьорско майсторство към ПУ „Паисий Хилендарски“ е включена в програмата на фестивала на 21 юни от 17.30 часа.
„Сердарят“ е написан от Григор Пърличев на катаревуса – средновековния гръцки литературен език. Поемата спечелва лавров венец на поетическия конкурс в Атѝна през 1860 година. Призът тогава е равностоен на днешната Нобелова награда за литература.
Музикалните изпълнения на Дамски Хор „Тримонциум“с диригент Ваня Атанасова и Девическа хорова формация „Евмолпея“ с диригент Рада Славинскаса са част от музикалната програма, а в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.
Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Реализирането му способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.
Проектът е част от културните събития, посветени на 2018 – Европейската година на културното наследство и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 .
Осъществява се с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с Институт по балканистика с център по тракология към БАН, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио КатраFM.
Входът за всички събития е свободен.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"