ДЛС "Тервел" започна проверки заради незаконното бране на липов цвят

Служители на стопанството са съставили и три акта за сеч на клони от сребролистна липа

Държавното ловно стопанство "Тервел" започна масирани проверки при зачестилите случаи на незаконна сеч заради бране на липа, съобщават от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.
При най-драстичното нарушение са отсечени 25 големи дървета, посочва директорът на ловното стопанство Георги Ботев. Посегателството е установено при рутинен обход на територията на стопанството от мобилен контролен екип, който се е натъкнал на четирима мъже от близкото село Каблешково, отсекли дърветата. Държавното ловно стопанство е уведомило районното управление на полицията и е образувано бързо производство. Горските стражари са конфискували дървесината и двете каруци, на които тя е била натоварена.
Служители на стопанството са съставили и три акта за сеч на клони от сребролистна липа,отново заради нерегламентирано бране на цвета за стопански цели. При огледа на място горските стражари са установили, че нарушителите са нанесли и други повреди в гората. Край тервелското село Орляк е хванат нарушител, който е транспортирал с каруца клони от сребролистна липа. И каруцата, и дървесината са задържани, а на нарушителя са съставени акт и констативен протокол, посочват от Североизточното държавно предприятие.
Директорът на стопанството в Тервел апелира гражданите да съдействат на горските стражари и при съмнения за незаконна сеч незабавно да подават сигнал на телефон 112. От ловното стопанство напомнят, че брането на билки за стопански цели се извършва само с разрешително и то така, че да не се нанасят щети по дърветата.