В ДГС-Генерал Тошево вземат мерки за борба със заболяването по свинете

Срещата е свързана с африканската чума

Над 25 ловци и специалисти по лова от Генерал Тошево взеха участие в третата за региона среща свързана с африканската чума по свинете и мерките за борба със заболяването. В събирането взеха участие директорът на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев, експертът по лова на дирекцията инж. Димитър Тодоров, директорът на ДГС-Генерал Тошево  инж. Йорданка Найденова, зам.-директорът на стопанството инж. Димитър Иванов, ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов, председателят на Ловно сдружение „Крушари“ Енчо Енчев, специалистът по лова на сдружението Пламен Димитров и председатели на ловни дружини.

Ловците вече бяха информирани от медиите и колегите си от другите ловни сдружения в Генерал Тошево за мерките, които трябва да се предприемат, за да се ограничат загубите, ако чумата дойде в България. Те заявиха, че имат готовност да засилят индивидуалното ловуване на дива свиня и да наблюдават популацията в региона, както и животните, които показват признаци на различни заболявания. Ловците от „Крушари“, както и техните колеги  от Сдружение „Хан Телериг 2010“ и Сдружение „Дружество на ловците и риболовците-Генерал Тошево“, пожелаха да бъдат организирани курсове за подборен отстрел, за да може по-бързо да бъде намален броя на дивите свине, да бъдат изпълнени в по-кратки срокове поставените задачи и да се постигнат по-добри резултати. 

Ловците проявиха интерес и към ситуацията с африканската чума по свинете в съседна Румъния. Те поискаха от експертите да обяснят какви мерки срещу разпространението на болестта са взети в северната ни съседка и дали те са довели до ограничаване на заболяването.

Утре от 10.00 часа в залата на СИДП в Шумен ще се състои среща на експерти от СИДП със стопанисващите дивеча в дивечовъдните участъци към Държавните горски стопанства. Подобна среща ще има и във Варна в 14.00 часа, а в 17.30 часа в Балчик е поредното събиране с председатели на ловни дружини, за да се обсъдят мерките за борба с АЧС.