За облекчени условия при наемане и на 14-годишни на работа са настояли от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите. Причината са двойно по-големия брой поискани разрешения за работа от Инспекцията по труда в Русе от началото на годината в сравнение с миналата година. Работодателите също проявяват интерес, тъй като трудно намират персонал, съобщава БНТ.

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите с писмо са поискали от социалното министерство да се облекчи режимът за получаване на разрешителни. От Инспекцията по труда в Русе са започнали проверки дали се спазват трудовите права на непълнолетните.

76 разрешителни за работа на непълнолетни са издали от Инспекцията по труда в Русе. Повечето от тях са бармани, сервитьори и продавачи. Интерес са проявили и от строителни компании, но засега в този бранш няма наети младежи. От инспекцията казват, че фирмите са длъжни да осигурят едни и същи почивки и заплащане на всички свои служители.

Ирена Николаева - директор на Инспекцията по труда в Русе обясни, че когато младежите работят на трудов договор те получават равни пари с пълнолетните. Няма как едната сервитьорка, примерно, да взема 500 лева, а непълнолетния да взема 250. Би било нарушение, обясни Николаева.

Броят на документите за наемане на 16-годишните бяха намалени, коментираха работодатели. Процедурите за 14-годишните са тромави и минават поне 20 дни преди младежите да могат да започнат работа.

Според Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе обясни, че за 14-годишните се вадят 22-23 документа и има и допълнителни такси, които са в рамките на 100-110 левa. "В краткия период, в който те могат да помогнат, а то е след училище от 1 юли и до 5 септември, е невъзможно", каза Иванчев.