Меркел: Мигрантите решават съдбата на Европа

Евролидерите се събират в Брюксел, за да сблъскат позиции и идеи за решаване на проблема с миграцията

Ангела Меркел предупреди, че предизвикателството с миграцията може да определи съдбата на Европа. Германският канцлер говори пред Бундестага часове преди решаващата среща за миграцията в Брюксел. Евролидерите се събират днес в столицата на Европа, за да сблъскат позиции и идеи за това как трябва да се процедира спрямо нелегалните мигранти.

„Европа е изправена пред много предизвикателства, но миграцията може да се окаже това, което ще определи съдбата ни. Залозите са високи“, заяви Меркел пред германските депутати.

Тя очерта два възможни пътя пред Стария континент – да превъзмогне предизвикателствата по начин, по който хората в Африка и навсякъде другаде вярват, че ще направи или да потъпче европейските ценности и никой повече да не вярва в тях.

Твърде либералният подход на Меркел спрямо мигрантите  обаче не е посрещан добре в много европейски страни и среща все по-сериозен отпор и в самата Германия. Коалиционната стабилност между ХДС и ХСС изглежда все по-крехка, а вътрешният министър на Меркел Хорст Зеехофер постави ултиматум за намирането на решения.