Започва продажбата на едночасови билети за цялата градска мрежа в Пловдив

В процес на активиране са 21 автомата /TVM/ на автобусните спирки

В процес на активиране са 21 автомата /TVM/ на автобусните спирки в Пловдив, от които следващата седмица жителите и гостите на града ще могат да закупуват едночасови билети с прекачване за масовия вътрешноградски транспорт. Това съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Борислав Кръстев.
Цената от 1,50 лева се заплаща с точна сума в монети от 1 лв., 50, 20 и 10 стотинки. Върху билета е отпечатан часът на закупуването и крайният час на валидност. През това време пътниците могат да ползват всички автобусни линии. Тъй като за улеснение на гражданите в момента е активирана само тази функция на вендинг машините, процедурата е бърза и лесна – трябва само да се следват инструкциите върху екрана на автомата с няколко последователни докосвания.
Върху началната електронна страница „Добре дошли“ се избира „Еднократен билет с прекачване“. Следва автоматично зареждане на втората страница – „Начин на плащане“, при което купувачът трябва да докосне „В брой“, а щом се появи надписът „Моля, платете сумата“ – да пусне монетите. Тогава върху монитора се изписва „Издаване на билет. Моля, изчакайте“ и след секунди билетът е отпечатан.
Еднократният хартиен билет с прекачване в рамките на 1 час ще бъде проверяван от кондукторите в автобусите визуално по атрибутите, които съдържа. Тъй като има баркод, неговата редовност може да се удостовери и от инспекторските устройства на контрольорите от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Важно за пътниците е да се качат в избрания автобус преди да изтече крайният срок на едночасовия им превозен документ. Ако например закупеният билет важи от 09:30 ч. до 10:30 ч., а хванат рейса в 10:25 ч., гражданите спокойно могат да пътуват до желаната спирка, но при условие, че веднага – още преди 10:30 ч. – покажат своя билет на кондуктора, шофьора или контрольора.
Пускането на автоматите в работен режим е поредната крачка към подобряване на транспортната услуга в града, коментира инж. Борислав Кръстев. По думите му веднага след като всички нови автобуси бъдат оборудвани и включени в системата за електронно таксуване ще се активират и другите функции на машините – зареждане на електронни карти, продажба на еднодневни хартиени и електронни билети, заплащане с банкноти и банкови карти. За улеснение на хората със зрителни увреждания върху TVM-ите са поставени брайлови етикети.
Първите 21 автомата, от които могат да се купуват билетите, са на спирка „Байкал“ – срещу ПУ „Паисий Хилендарски“, до „Тримонциум“ и отсреща, срещуположните спирки от двете страни на Тунела, както и на площад „Съединение“, Централна гара и Сточна гара, търговски център „Форум“ и блок 1 в „Тракия“, ДКЦ-2, „Чайка фарма“, хотел „Марица“, кметството на район „Южен“, автогара „Север“ и бул. „Цариградско шосе“ /до ул. „Ландос“/. Поетапно предстои да бъдат активирани и останалите 20 от общо 41 автомата, монтирани на автобусни спирки в Пловдив.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен