Пикфорд и Субашич герои от четвъртфиналите на Мондиала

Муслера с проява като Кариус

Три от четвъртфиналите на Мондиала минаха по-леко отколкото се предполагаше. Франция спечели безапелационно и без много усилия срещу Уругвай с 2:0. Англия нямаше кой знае каква съпротива от Швеция при другото 2:0. Белгия с дисциплина успя да подчини Бразилия с 2:1.

Единствената драма бе между домакините от Русия и Хърватия. На осминафиналите двата отбора продължиха след дузпи съответно над Испания и Дания. Сега, отново се стигна до наказателни удари. В редовното време мача завърши 1:1. В продълженията първо поведе Хърватия,а после Русия изравни. За да може в края на този мач да ликува Хърватия след изпълнение на дузпи.

Запомнящ се мач направи вратарят Субашич,който пази контузен в продълженията и при дузпите и успя да затвори своята врата. В другите четвъртфинали вратарите също показаха невероятни изпълнения. Льорис отрази удар на уругвайците в края на полувремето при 1:0 за Франция. Куртоа на няколко пъти, включително и при шут на Неймар, запази победата за Белгия. А Пикфорд  отказа шведите с блестящи изпълнения, които вече не будят изненада.


Единствената неадекватна вратарска проява бе на уругвайския страж Муслера, който изпусна през ръцете си удар на Гризман. Този гол в неговата врата бе копие на попадението от финала на Шампионската лига за 3:1 за Реал при победата на Ливърпул във вратата на Кариус. Тогава стражът на Ливърпул плесна топката и тя профуча зад него при второто попадение на Бейл. Сега, Муслера го повтори едно към едно.

Финалната четворка започва с мача Франция и Белтия. Тази среща се очертава финал преди финала. На следващия ден играят Англия и Хърватия. Англия е на трети полуфинал в своята история след 1966, когато става за пръв и единствен досега път световен шампион на домашна сцена. През 1990 в Италия англичаните отпаднаха на полуфинал от Германия. Сега, в Русия са пак на полуфинал с коренно променена игра и млад треньор с много авангардни идеи, какъвто е Гарет Саутгейт.

Хърватия след 20 години отново е на полуфинал. Тогава, на световното първенство през 1998 година загуби от Франция с 1:2. Домакините победиха на финала на Стад дьо Франс Бразилия с 3:0 и са в гонене, също като англичаните, на втора световна титла.

А ако някой от Белгия или Хърватия стане световен шампион ще имаме девети носител на световната купа след Франция, Англия, Германия, Италия, Испания, Бразилия, Аржентина и Уругвай.

Очакват ни непредсказуеми и оспорвани полуфинали.