Тайланд празнува спасяването на 12-те деца и треньора им

Момчетата са добре и след седмица ще бъдат изписани от болницата

„Герои“ и „Благодаря“ – двете думи, които най-често можеш да видиш днес редом до Тайланд в социалните мрежи. Благодарности, пожелания и изблици на радост заливат в момента страната. А причината наистина си заслужава – животът на 12 момчета и техния треньор. Всички те вече са извън пещерата и са добре и тази новина доведе до вълна от щастие, която заля целия свят. Аплодисменти и клаксони бяха част от празненствата в Тайланд по случаи успешната операция за изваждането на футболния отбор от наводнената пещера.

„Повече от Човечност. Повече от Обединение. Повече от Спасени. Повече от Смелост. Повече от Саможертва. Повече от Надежда. Повече от Чудо. Повече от просто Думи.“ – така един потребител в Туитър описва спасителната операция и щастливата развръзка.

„Не сме сигурни дали това е чудо, наука или какво“, гласи статус във Фейсбук на тайландските морски тюлени след като всичко приключи.

Момчетата са добре, загубили са по около 2 кг., но нямат тежки заболявания, съобщават властите. Психически също са доста добре и може би това се дължи на факта, че са били заедно, смятат лекарите.

Те ще останат в болницата още седмица, а след това ще преминат на домашно лечение.

17-те дни в пещерата те са оцелели, пиейки вода, стичаща се по стените. Треньорът им ги е вдъхновявал и ги е учил да медитират, тъй като преди да се захване с футбола, той е бил будистки монах.

А поздравления бяха изпратени буквално от цял свят – от Доналд Тръмп и Тереза Мей до обикновени хора. Редица футболни отбори, сред които „Барселона“ и „Манчестър Юнайтед“, „Рома“ поканиха младите футболисти да им гостуват.