Системата ВАР на Мондиала бе защитена напълно

Англия направи рекорд от голове при статични положения

Хърватия и Белгия бяха приятните изненади на отминалото световно първенство. "Шахматистите" подобриха постижението си от 1998 година когато станаха трети. Сега достигнаха второто място и бяха достойни финалисти.

Белгия реши да играе феърплей в групите, победи Англия и отиде в  трудния поток. В последния момент се спаси от неочаквано добре игралата Япония. направи страхотен мач с Бразилия. И на полуфинал си намери майстора в тактическата уловка на Франция.


А "червените" дяволи, ако бяха загубили от Англия стратегически можеше да се класират и на финал. Трябваше да минат през Колумбия,после Швеция и сигурно оспорван полуфинал с Хърватия,който най-вероятно щяха да спечелят.

Тогава в другия поток се очертаваше полуфинал Франция и Бразилия, ако приемем,че "селесао" щеше да се справи с Англия.

Може би единствения тим,който можеше да даде отпор на французите бе този на Неймар. Въпреки,че от историята на световните първенства се вижда,,че Франция играе сполучливо с Бразилия. Справка, четвъртфиналите от 1986 и 2006 когато Франция бе краен победител. И най-вече финала през 1998 който бе спечелен категорично от Франция с 3:0 и така дойде първата световна титла за тима на Зидан, Дешан и компания с треньор Еме Жаке.

Така, че Франция и Белгия можеха да се срещнат на финал. Другият вариант при спазване на действителния поток на елиминационната фаза бе на финала да играят Франция и Англия. Но англичаните след попадението на Трипиър срещу Хърватия се объркаха и отстъпиха в този така важен полуфинал.

Хърватите имат страхотно поколение и играчи, които се състезават в силни европейски отбори. Субашич е вратар на Монако. Модрич и Ракитич са основни играчи на Реал и Барса. Манджукич бележи за Ювентус. А какво да кажем за Перишич от Интер направил много силно световно първенство. Като допълним и Върсалко от Атлетико Мадрид нещата си идват на мястото. Силно игра и Ребич от Айнтрахт Франкфурт.

Не случайно на вратата на Белгия пази стража на Челси Тибо Куртоа. Фелайни с малки колебания също изигра силно световно първенство. Азар бе лидерът на отбора, но в най-важния мач на полуфинала с Франция се изгуби.


Франция бе стабилна през цялото световно първенство. Белгия не бе така. Направи колеблив мач с Япония, изключителен мач с Бразилия и отново бе разколебана в мача с Франция и логично отпадна. После в мача на малкия финал успя да вземе своето с Англия.

Тенденциите от това световно първенство са повече игра на контраатаки и не толкова задържане на топката. В групите Хърватия успя да победи Аржентина  точно по този начин. Същото стори и Франция на осминафинала с гаучосите.

Франция и Англия показаха тенденция на голяма успеваемост при изпълнение на статичните положения от корнери и фаулове. Всичко това обаче не е приумица дошла на самото световно,а солидна тактическа подготовка за Мондиала. Англия вкара девет попадения от статични положения. И това е рекорд на световно първенство.

Рекордно изпълнение на дузпи имаше на този Мондиал. Те бяха 29, от който 22 вкарани. Този път съдиите бяха по-решителни при отсъжданията на удари от бялата точка, защото зад гърба си имаха системата  ВАР. И затова бяха по-смели. А опасенията,че ще се изгуби ритъма на играта се оказаха неоснователни. В системата ВАР има аргументи за дузпи, които съдията не може да прецени. И има възможност в игрово време да се допита до ВАР за да има категоричност. Пак ще има недоволни,но техните аргументи намаляват,защото посредством системата се виждат нещата от повече ъгли и се стига до очевидно за или против отсъждането на дузпа.


Голмайстор на шампионата стана Хари Кейн с 6 попадения. Изглежда това е норматив в  световните първенства напоследък. Да напомним,че през 1994 година Стоичков стана също голмайстор на Мондиала с толкова попадения заедно със Саленко.

Сега идва ред на това тенденциите от Мондиала да се приложат и в силните първенства на Европа, както и в Шампионска лига и Лига Европа.