Ясни са етапите по реконструкцията на стадион "Пловдив“

Поетапно ще се изграждат нови трибуни, ВИП зони, осветление

Ясни са етапите по реконструкцията на стадион „Пловдив“. Те бяха представени днес от архитект Валентин Маринов пред кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета Георги Титюков и журналисти. Поетапно ще се изграждат нови трибуни, ВИП зони, осветление, така че стадионът да отговаря на съответните изисквания за провеждане на спортни събития от най-висок ранг. Всеки етап може да бъде проектиран и изпълняван без да има конфликт между функционирането и изпълнението им.

„През последните 30 години са извършвани само частични ремонти на залите на стадион „Пловдив“, но до момента не е правено нищо по завършването на най-големия стадион в България във вид, който да дава възможност на мястото да се провеждат събития и да бъде с пълни трибуни“, заяви кметът Иван Тотев.

Той посочи, че Община Пловдив предприема първите стъпки по превръщане на съоръжението в мултифункционално в съответствие с изискванията на FIFA и UEFA за реализиране на футболни срещи от най-високо ниво, както и на олимпийски събития и културни мероприятия като концерти.

Всичко, което може да бъде запазено, ще се преизполва, като по този начин ще се намалят и разходите за инвестиции. Разделението е на 11 подобекта, които могат да бъдат изпълнени самостоятелно. Ще бъдат премахнати трибуните, изградени върху насип, след това ще бъдат построени наново върху стоманенобетонна конструкция, което ще увеличи пистата за бягане поне с още един коридор.

Редовете между седалките ще са по-широки и ще са в съответствие с противопожарните изисквания. Ще бъдат реконструирани съблекалните, където ще бъде изградена и ВИП зона, както и място за пресцентър. При изграждането на тези подобекти ще бъде завършен първия етап от реконструкцията на стадиона, при което може да се кандидатства за лиценз за втора категория за провеждане на мачове от републиканското първенство.

Западните трибуни ще бъдат реконструирани, залите ще бъдат вкарани употреба. На следващ етап това ще се случи и с източните трибуни, като капацитетът ще достигне 40-45 000 места. Следващият етап включва премахването на зала „Чайка“ и изграждането на корпус, който да отговаря на по-високите изисквания на FIFA и UEFA за ВИП зони и комуникации. Ще бъде изградено ново осветление и козирка, която ще е много по-голямата от сегашната.

„Към края на следващата година ще се опитаме да започне работата по етап 1, 2, 3 – т.е. премахване на насипните трибуни, изграждане на ВИП зоната до съблекалните и залите и проектиране на козирката, като проектирането ще стартира в най-кратки срокове“, уточни още кметът Иван Тотев.

На мястото на пазара за зеленчуци, който се намира наблизо, ще бъде изграден паркинг. По първоначални разчети стойността по проектирането и изпълнението е около 15 милиона лева.

След публичното представяне на заданието, до края на годината е възможно да започне същинското проектиране.
Техническото задание ще стъпва на изисквания на UEFA, FIFA и БФС, както и въз основа на конструктивния анализ и препоръките за стадиона.