Италианският министър на културата се срещна с кмета на Пловдив

"Проектът Пловдив 2019 е наистина оригинален и уникален", заяви н.пр. Алберто Бонизоли

„Проектът Пловдив 2019 е един наистина оригинален и уникален проект, сигурен съм, че заедно с Матера 2019 ще придадем още повече стойност, използвайки сътрудничеството, диалогът, тъй като споделяме общи ресурси“, това заяви н.пр. Алберто Бонизоли, министър на културното наследство, културните дейности и туризма на Италия по време на среща с кмета на Пловдив инж.Иван Тотев, заместник-министъра на културата Румен Димитров, заместник-кмета Стефан Стоянов и ръководството на фондация „Пловдив 2019“.
Целта на днешните разговори е да се задълбочи партньорството и да се подобри качеството на проектите и в двете европейски столици на културата.
„Двата проекта изразяват два уникални и оригинални града. Пловдив е един от най-динамичните градове в България. Матера е един много интересен град от исторически, социален и антропологичен смисъл и принадлежи на една от по-малко развитата част на нашата страна. Заедно можем да покажем много на целия свят и Европа, като съумеем да изненадаме и да учудим, като направим неочакваното за хората. Предлагайки им да посетят Пловдив и Матера, те ще видят нещо, което не очакват, защото говорим за културна продукция“, допълни негово превъзходителство Алберто Бонизоли и заяви, че двете страни имат възможност да направят всичко това.
Официалната делегация, в която участват и представители на фондация „Матера – Базилика“, н. пр. Стефано Балди, посланик на Италия в София, Джузепе де Франческо, почетен консул на Италия в Пловдив, е на посещение в Пловдив във връзка с реализацията на проекта „Европейска столица на културата 2019“.
„За мен е голяма чест и удоволствие да посрещна делегация от такова високо ниво от Италия и специално от Матера, град, с който Пловдив през 2019 ще реализира най-важния проект в сферата на културата“, заяви кметът Иван Тотев.
„Много е важно, че на тази маса днес присъстват правителствата на двете страни и представители на двата града, които ще реализират двата културни проекта. Имаме невероятната възможност да използваме културата, за да правим политика, но политика в добрия смисъл на думата, която позволява на хората да прегърнат идеята,“ допълни н.пр. Алберто Бонизоли.
„Самото присъствие на министър на културата на Италия в България и Пловдив показва отношението на правителството на Италия към проектът ЕСК. Като министерство на културата на България подкрепяме изцяло и стоим зад всичко, което прави този екип на фондацията. Ние сме зад Вас и с Вас заедно с Матера, заедно с Италия и ще постигнем, това, което сме си поставили – да изненадаме всички,“ потвърди заместник-министърът на културата Румен Димитров.
„Много се радваме на това посещение и на тази подкрепа от толкова високо ниво, защото този проект не е възможен без това на местно и национално ниво. Късметлии сме да сме заедно с Матера Европейска столица на културата през 2019. Имаме реално и позитивно сътрудничество и както те станаха балканци, така ние станахме средиземноморци в рамките на това сътрудничество“, заяви Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“. Тя сподели още, че през следващата година има няколко съвместни проекта, които ще се реализират заедно с Матера. „Споделяме много общи неща – обща култура, темперамент и манталитет, което много ни помага в общата ни работа“, заключи Светлана Куюмджиева.
Негово превъзходителство Стефано Балди пожела проектът да се изрази в действия, които да са видими, които „могат да бъдат оценени и да са такива, че да изненадаме света“.
Според Салваторе Адуче, президент на фондация „Матера – базилика“, кметът на Пловдив Иван Тотев има голяма заслуга за партньорството между Пловдив и Матера, тъй като „той повярва в силата на проекта на двете програми. Въз основа на проекта се реализира едно побратимяване между двата града, което ще продължи и в бъдеще“. Той обеща, че ще направят всичко възможно, за да реализират проекта Европейска столица на културата 2019 така, че Пловдив да присъства в Матера и Матера в Пловдив.
„Още повече че нашите взаимоотношения започнаха още преди решението на Европейската комисия кои ще са европейски столици на културата. Творчество, креативност, млади хора, това е, с което разполагаме“, обобщи Салваторе Адуче.
Срещата завърши с размяна на протоколни подаръци и обща снимка за спомен пред сградата на Община Пловдив.