Шест медала за българските атлети на Балканиадата в Стара Загора

Днес състезанията продължават

Състезатели от 18 страни се борят за медали на Балканиадата по лека атлетика в Стара Загора, която се провежда на стадион „Берое”. Организатори са Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), Община Стара Загора и Спортен клуб по лека атлетика „Берое“.

„След 1985 и 2013 г. Стара Загора отново посреща голямото Балканско атлетическо семейство. Постарахме се да осигурим максимално добри условия за провеждане на състезанието. Нека да преживеем невероятни емоции и да станем съпричастни към този спортен празник”, призова при откриването Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Балканската атлетика е горда, че сме отново в Стара Загора. Пожелавам на всички успех, днес и утре, в Берлин и в бъдеще”, каза Добромир Карамаринов председател на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) и първи вицепрезидент на Европейската атлетика (ЕА).

След това по традиция представители на Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани” в Стара Загора пуснаха на свобода птици, пострадали и излекувани в Центъра.

Високи резултати бяха постигнати в първия ден на състезанието. С най-голям интерес публиката очакваше тройния скок, където Габриела Петрова бе фаворитка. Още с първия си скок обаче гъркинята Параскеви Папахристу се приземи на 14.74 м и с личен рекорд грабна титлата. Петрова остана втора с резултат 14.34 метра.

Първата титла за България постигна Инна Ефтимова в бягането на 100 метра. Тя доминираше още на старта и финишира с резултат 11.45 секунди.

Само една стотна раздели Денис Димитров от златото в същата дисциплина. Фотофинишът определи за победител гръцкия спринтьор Йоанис Нифадопулос, а Димитров остана втори с 10.37 секунди.

С личен рекорд от 18.95 м в тласкането на гюле Радослава Мавродиева не остави никакво съмнение в победата си.

Още два бронзови медала спечелиха българските лекоатлети. На скок дължина Денис Ерадири постигна 7.70 м и се нареди трети на почетната стълбичка.

Със силно бягане на последния пост Инна Ефтимова изведе щафетата ни на 4х100 метра до третото място след съставите на Гърция и Румъния.

Днес състезанията продължават. Старозагорци очакват с нетърпение участието на вицеолимпийската шампиона на висок скок Мирела Демирева, която ще се бори за титлата от 19.30 часа.

Очаква се на стадиона да пристигнат спортният министър Красен Кралев и световната шампионка за девойки в дисциплината троен скок Александра Начева.

В сутрешната сесия продължават състезанията по многобой, а вечерната започва в 16.00 часа. Състезанията се излъчват по БНТ HD.

Входът за състезанията на стадиона е свободен.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"