Световното първенство по кану-каяк започна /снимки/

1200 състезатели от 69 страни вземат участие на гребната база в Пловдив

Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години бе официално открито. Снощи в многофункционална спортна зала „Колодрума“ в присъствието на кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-министъра на спорта Ваня Колева, председателя на Общинския съвет Савина Петкова, Президентът на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс, генералният секретар на Европейската централа Бранко Ловрик и заместник-кметът Георги Титюков беше даден официалният старт.

1200 състезатели от 69 страни ще вземат участие на гребната база в Пловдив от 26 до 29 юли.

„Пловдив притежава едно от най-добрите съоръжения за кану, с което много се гордеем и надявам се, следващият път, когато дойдете тук, да видите и готов дублиращия канал, който Община Пловдив ще изгради“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. „Надявам се да видим най-добрите резултати, на които сте способни, както и много рекорди“, допълни той и не пропусна да отбележи, че догодина Пловдив ще бъде Европейска столица на културата и покани спортистите отново да посетят града под тепетата през 2019 г..

„Горда съм, че за трета поредна година България е домакин на състезание от толкова висок ранг. Пловдив е град, който се гордее с богата спортна история, която включва 12 олимпийски шампиони в пет вида спорт. Делът на кану-каяка е значителен – с двете олимпийски титли и бронзов медал на Николай Бухалов, с пълен комплект медали от олимпиада на Ваня Гешева, с титлата и сребърния медал на Любомир Любенов. Това е историята, с което се гордеем и служат за пример на младите спортисти“, приветства заместник-министъра по спорта Ваня Колева.

Резултатите от световното първенство по кану-каяк ще може да се проследяват на живо по мобилните телефони чрез безплатното приложение – canoeinfo.com.
Налична е пълната програма и точното време на всеки от 264-те старта в различните дисциплини, класове, дистанции и фази от световното първенство.
Българският отбор е представен от 21 лодки или 30 състезатели, които ще участват в 24 дисциплини