Кой финансира Румен Радев да стане президент?

В интернет се появи видео, което припомня огромните въпросителни около средствата за президентската му кампания

Големите неясноти и множеството нередности около финансирането на президентската кампания на Румен Радев отново са на дневен ред. До това се стигна след ареста на бизнесмена, общинар и спонсор на БСП Бенчо Бенчев.

Президентът Радев категорично отрича да е взимал пари от Бенчев. Той обаче открито дава пари на „червените“ за кампании. Фейсбук група припомня във видео послание всички съмнения около финансирането на Радев за поста на Дондуков 2.

„През 2016 г. Румен Радев отговори на въпроса кой ще е новият президент на България. Но куп други въпроси не получиха своя отговор – например за финансирането на Радев по време на кампанията“, пишат авторите на видеото.

Те припомнят новината, дошла от Сметната палата, че президентът е продължил да събира пари за предизборната кампания и след изборите – над 90 хил. лева. Освен това непосредствено около вота се разрази сериозен скандал с неотчетени пари за кампанията, както и пенсионери и безработни, които уж са дарявали пари, но не си спомнят и не знаят по колко.

„Кампанията на Радев струва 924 512 лв. – повечето от финансите са от дарители“, припомнят авторите. Не е за подценяване и фактът, че освен парите, които бяха набирани пост фактум, останаха и неизплатени средства към доставчици.

Истинският въпрос е кой плати реално кампанията на Радев, категорични са авторите. „Производителят на Грипен? Защо не се проверят доходите на дарителите, защо 1 година Прокуратурата не се сезира по случая? Защо Народното събрание не стартира процедура по импийчмънт?“, искат да знаят те.