Държавници ще разгледат разкопките при с.Маноле

Поканен на събитието е и министър-председателят Бойко Борисов

Министърът на културата Боил Банов ще се запознае с последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с.Маноле. Находките ще представи археологът и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Поканен на събитието е и министър-председателят Бойко Борисов.
През последната седмица в могилата „Мал тепе“ край с.Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните Балкански държави.
Откритите до момента глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век.
Могила „Мал тепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил.  Диаметърът ѝ е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст.
Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.