Премиерът разгледа разкопките край село Маноле

"Гробницата край Пловдив е уникална, тепърва има да се проучва", заяви Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банов, кметът на Пловдив инж.Иван Тотев, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, районните кметове Димитър Колев и Костадин Димитров, общински съветници и други официални лица посетиха разкопките на Малтепе. Археологът и директор на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов, който е ръководител на проучванията, запозна гостите с последните открития. "Гробницата край Пловдив е уникална, тя е най-високата, открита на Балканите. Тепърва има да се проучва, за да знаем със сигурност за какво точно става въпрос. Ще продължим с проучванията” , сподели впечатленията си министър-председателят Бойко Борисов. Той допълни, че това ще стане с подкрепата на държавата и на Община Пловдив, която финансира разкопките.
Археологическите проучвания на могилата се провеждат от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив благодарение на финансирането от Община Пловдив. Кметът инж. Иван Тотев заяви, че подкрепата за обекта ще продължи. Двамата с министър-председателя Бойко Борисов изразиха надежда Малтепе да разкрие напълно тайните си до есента на 2019-та година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата. Очакванията на археолозите са, че става въпрос за императорска гробница.
През последната седмица в могилата „Малтепе“ край село Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери не е известен в България и съседните Балкански държави.
Откритите до момента глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век.
Могила „Малтепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил. Диаметърът ѝ е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са използвани над 80 000 кубически метра пръст.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"