Спаси София сигнализира за съхнещи дръвчета

Когато дърветата са млади е от особено значение да се развие добра коренова система

От организацията „Спаси София“ подадоха сигнал до Столична община за изсъхнали новозасадени дръвчета по софийските улици. Те призоваха кмета на общината, Йорданка Фандъкова, да се вземат мерки и фиданките да бъдат отглеждани правилно.

От организацията написаха, че първите месеци са най-стресови за всяко дърво, ако няма адекватна поддръжка. Младите дървета се нуждаят от редовно поливане, за да изградят здрава и стабилна коренова система. Специалисти препоръчват и използването на торове за вкореняване.

За пореден път "Спаси София" разкритикува общината, този път за практиката ѝ да се засаждат дръвчета и след това да не се полага грижа за тях.

От организацията очакват в най-кратки срокове кметът да възложи на зам.-кмета по екология, Йоана Христова, да бъдат изработени задължителни указания, включващи информация за това какви дървета да се използват в зависимост от климата, почвите, количеството дъждове, търсените ефекти (пречистване на въздуха, шумоизолация, осигуряване на сянка, красота, бърз растеж и т.н.).