Обновеният музей в Тервел ще бъде открит в Деня на независимостта

Музеят вече разполага с три големи зали - "Археология", "Кан Тервел" и "Етнография

Обновеният исторически музей в Тервел, който ще бъде център за отбелязване на 1300-годишнината от победата на кан Тервел над Арабския халифат край Константинопол, ще бъде открит в Деня на независимостта на България - 22 септември, съобщават от общината.
Музеят вече разполага с три големи зали - "Археология", "Кан Тервел" и "Етнография". В експозицията, посветена на българския владетел, ще привличат посетителите холограмна възстановка на сцена от историческата битка, макет на Двореца в Плиска, пресъздадени облекла на знатни българи от времето на кана и други. В сбирката са представени и всички известни исторически трудове, посветени на владетеля.
Местните хора - и най-вече жителите на село Кочмар, дариха много стари предмети на бита за обогатяване на етнографската колекция, отбелязва заместник-кметът Диана Илиева. В зала "Археология" ще могат да се видят монети от античната крепост "Палматист" край село Оногур, биметална фибула от сребро с медна закопчалка, пинтадера отпреди 5000 години, открита при археологически разкопки край село Каблешково, и други ценни артефакти. Музеят разполага и с няколко по-малки експозиционни площи с колекциите "Местни занаяти", "Духовно наследство", "Паметта за войните", както и с художествена галерия.
В музея има учебен кабинет за работа с ученици, а във всяка от големите зали са оформени кътове за деца.
Общинският музей е обновен с финансов ресурс от 280 000 лева, предоставени с постановление от Министерския съвет, които са вложени в мерки за енергийна ефективност на сградата, ремонт на осветителната инсталация, закупуване на интерактивно оборудване. По проект "Красива България" и със средства от общинския бюджет са ремонтирани всички помещения, стълбищата в сградата и други.
След откриването на музея до края на годината входът за експозициите ще бъде свободен, информират от общината.