Вицепремиерът Томислав Дончев откри Международния технически панаир

В него участват над 550 фирми от 35 държави

Дойде време да преминем към нов модел на икономическо развитие, защото старият е изчерпан – с този призив заместник министър-председателят Томислав Дончев откри 74-ия Международния технически панаир в Пловдив. В него участват над 550 фирми от 35 държави, а новите изложители са 35%.
През последните десет години българският бизнес осъществи големи реформи, българската икономика премина към повече производство и повече износ, стана по-конкурентна на външните пазари, но трябва да направим следващата крачка, заяви вицепремиерът. Моделът с ниска цена на труда и ресурсите вече е изчерпан, сега трябва да се инвестира във високи технологии и роботизация, защото повишават добавената стойност, изтъкна той.
В приветствието си Томислав Дончев определи Международен панаир Пловдив като „една от най-добрите традиции в България“ и подчерта, че той ще остане „устройството, което мери пулса на българската икономика“. След като преряза лентата, заместник министър-председателят разгледа експозициите и остана впечатлен от представените технологии и машини.
Тук са иновативни компании, предлагащи не просто стоки, а практически решения за потребностите на потребителите, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира най-престижния технологичен форум на Балканите. Той се състои от десет специализирани изложби: „Акватех“ (за водния сектор), „Ауто сити Пловдив“ (за автомобили), „Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Строителство“, „Робохайтех“ (за роботи и автоматизирани системи), „Химия“. Има и специална секция за едра строителна техника.
Очаква се над 30 000 посетители от България и Европа да разгледат изложбите. Те ще са отворени от 9 до 18 ч., а в събота ще затворят в 14 часа.
Един от гостите ще получи голямата награда – лека кола по избор измежду седем модела, осигурена от Международен панаир Пловдив.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен