Дронове се борят за Световна купа

Състезанието събира рекорден брой състезатели

Днес и утре на Гребната база в Пловдив се провежда Световната купа за дронове в клас F3U. То се осъществява за трети път в България и се организира от местния клуб по моделизми - „Модел клуб – Пловдив“, БФА със съдействието на софийския дрон клуб „Дрон Екстрийм“ .
За прецизното електронно отчитането на резултатите и създаването на състезателните графици се грижи екипът на Drone ARENA, представител на MultiGP за България. Така за първи път е осигурено автоматизирано електронно засичане на Българската купа, част от световната купа на FAI. Гонките се провеждат по 4 дрона едновременно, като съдии следят за допуснатите грешки по време на полет по трасето.
„За мен е изключително важно да отбележа, че за първи път ще имаме толкова масово мероприятие. В надпреварата взимат участие 35 състезатели от 6 страни: България, Румъния, Белгия, Италия, Полша и Македония“ - сподели Радослав Радков, председател на „Модел клуб – Пловдив“.
„Нарастването на интереса към дроновете се изразява не само в увеличаването броя на състезателите, а и по отношение на нарастващата публика. През последните четири години дрон общността се увеличи и фокусира интереса си в няколко насоки – състезанията са една от тях. Ние вярваме, че организирането на подобни инициативи е полезно за усъвършенстване на уменията и добра основа за изграждането на т.нар. култура на безопасност по отношение на правилната употреба на дроновете“ – разказа Антон Пулийски съосновател на Дрон АРЕНА и председател на Обединено Дрон Общество.
„Международните участници от толкова много страни показват, че България е доста добре позиционирана на сцената на дрон събитията. Самото им присъствие е признание за нас, че състезанията, организирани в нашата страна, са от класата на провежданите в останалите точки на света. Стремежът ни е и ще бъде да обменяме опит с нашите международни партньори и тук да прилагаме най-добрите практики в областта. Секторът се развива изключително бързо и бъдещето крие много изненади. Следващият сезон най-вероятно ще има нови формати на надпреварите, което ще допринесе допълнително за интереса на състезателите“ - посочи Атанас Атанасов, Директор Състезания в Дрон АРЕНА.
Събитието се осъществява с любезното съдействие на община Пловдив. Входът за мероприятието е свободен и през двата дни.