Пловдив отново бе домакин на Международен бизнес форум „Индустрия 4.0″

38 000 нови работни места са разкрити през 2017 година в региона на Пловдив

„Провеждането на форум „Индустрия 4.0“ е част от стратегията на Община Пловдив заедно със съседните общини, Тракия икономическа зона, Тех парк Тракия да променим региона. С помощта на много партньори направим голяма промяна, благодарение на която говорим за бурно развитие на Южна България“, това заяви кметът Иван Тотев при откриването на третото издание на Международния бизнес форум „ИНДУСТРИЯ 4.0″.
Събитието „INDUSTRY 4.0: Next generation enterprise: optimizing business with connected technologies, smart structures and actionable insight“, организирано с подкрепата на Община Пловдив, има за цел да събере топ мениджъри, серийни предприамечи, официални лица и експерти от бизнеса и институциите и да им предостави платформа за обсъждане на новите тенденции в производствените процеси и възможностите за регионално сътрудничество.
„Радостно е, че през последните години успяхме да ангажираме достатъчен брой инвеститори, които да помогнат за намаляване на процента на безработица в региона, който става все по привлекателен за инвестиции. Фокусът ни е насочен към образованието, промяната на учебния процес чрез въвеждането на дуалното обучение, като е Пловдив от лидерите за въвеждане на дуалните паралелки“, конкретизира кметът Иван Тотев.

„38 000 нови работни места са разкрити през 2017 година в региона на Пловдив. Това е благодарение на инвестициите на партньорството между общината, Тракия икономическа зона и държавата. Област Пловдив е на първо място по отношение на индустриалното развитие по издадени разрешителни за строеж“, посочи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
По думите му очаква се значим ръст на инвестициите в България – от 8,9% за 2018 г. и 9,5% за 2019г. „Проблемът с кадрите, новите технологии трябва да бъдат свързани с образованието и очакваме проблемът за дуалното обучение да бъде решен и на законодателно ниво“, заяви още той.
На събитието присъстват предприемачи, разработчици, икономисти, бизнес анализатори, които ще обсъждат новите тенденции на автоматизация, дигитализация и свързаност на производствените системи и операции.
Във форума ще се разглеждат теми като: Новата индустриална карта на Европа; Политики за стимулиране на индустриалния растеж; Индустрия 4.0: Следващото ниво на технологично развитие и ефективност; България и Индустрия 4.0; Индустрия 4.0 като инструмент на кръговата икономика: Предотвратяване на загубата на стойност; Автоматизация на машините и използваемост за хората; Стратегии, основаващи се на данни: Дигитална трансформация и интелигентни бизнес решения.