Представиха идейния проект за реконструкцията на кино "Космос"

Идентичността на сградата няма да се променя

Идейният проект за реконструкцията на кино „Космос“ беше представен вчера от архитектите Тихомир Казаков и Мария Мишинева от архитектурни студио Стивън Джордж в Дома на културата „Борис Христов“.

След направеното конструктивно обследване идейният проект за функционалността на сградата вече е готов. Идентичността на сградата няма да се променя, дори ще се възстанови оригиналният ѝ вид. В нея освен кино прожекции ще има читалня, място за културни събития, изложби. Освен кътове за четене, ще има и места за слушане на музика.

Размерът на екрана ще се запази, ще има художествено осветление.
„Идеята е в кино „Космос“ да се провеждат камерни концерти, представления, изнесени от младежки групи, самодейни състави и не само“, посочи заместник-кметът Александър Държиков. „Пловдив е притегателно място за хората на културата, които искат да реализират своите идеи“, допълни още той.

В подземното ниво ще бъдат обособени технически помещения и съблекални за участниците в различните представления. На партерно ниво, където ще има възможности да представяне на изложби, ще има гардеробна и кафе-бар. Фоайето ще може да се разделя на отделни помещения, ако това е необходимо и събитието го изисква.

На горното ниво се предвижда обособяване на електронна читалня към Народна библиотека „Иван Вазов“, като ще има два подхода към него, а не както до момента – само един.

Предвижда се изграждане на сцена, която ще е с модулна система и която ще има възможност да се разширява, като за целта ще се премахват първите няколко реда от седалките, които ще наброяват 400. 25% от тях ще бъдат фиксирани на едно място, а другите ще могат да се местят. Ще се използват естествени материали.

Според проектантите срокът, за който може да се реализира проектът е 6 месеца.