Пловдив продължава да набира доброволци

Те са за откриващото събитие на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Фондация „Пловдив – 2019“ все още набира доброволци, които да се включат както в откриващото събитие, така и в събитията през цялата следваща година. Максимален брой пловдивчани ще се качат на сцената на откриващото събитие на 12 януари, заедно да съпреживеят събитието с участниците. Отделно ще помагат 400 - 450 човека за логистиката.
Общо около 1000 доброволци ще бъдат необходими, за да подпомогнат цялостната организация на събитията през следващата година. Фондацията работи и с организации от чужбина. 30 доброволци от датския град Орхус, от Япония, от Холандия, а ученик от Математическата гимназия създава специална уеб платформа за доброволци, вдъхновен от участието си. Най-лесно може да се запишете чрез сайта на фондацията на следния адрес: https://plovdiv2019.eu/bg/about/14-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%81
Огромни благодарности на ОД на МВР – Пловдив, на старши комисар Атанас Илков за помощта в организирането на откриващото събитие за Европейска столица на културата на 11,12 и 13 януари. Това е голямо предизвикателство, като за добрата организация създадохме работна група с представители на полицията, на Гражданска защита, Фондация „Пловдив 2019“, Община Пловдив, доброволци. Много усилия и работа ще положим в следващите дни, но е и огромно желанието ни да свършим работата по най-добрия начин.
Входът е безплатен, всеки е поканен да присъства, ще има организация и пунктове, през където ще става влизането във връзка с мерките за безопасност, ще има и предпазни оградни съоръжения Официално събитието на 12 януари започва от 19,00 часа и ще е в рамките на един час. След това програмата ще продължи с концерт. Настаняването на публиката ще започне от по-рано. Тъй като очакванията са за студено време, са предвидили да бъдат раздадени на хората 20 000 одеяла и шалове с логото на Пловдив – Европейска столица на културата.
На 27 декември булевард „Цар Борис III Обединител“ ще бъде затворен за движение от кръстовището на улица „Граф Игнатиев“ (Патологична бременност) до улица „Патриарх Евтимий“ (Понеделник пазара). Автомобилите ще могат да преминават през тези кръстовища по посока улица „Петко Д. Петков“ и висшите учебни заведение и посока от Понеделник пазара към Тунела. След приключване на събитието булевардът ще бъде отворен за нормалното придвижване на моторни превозни средства и с двете платна.
За движещите се от Чифте баня посока хотел Тримонциум ще бъде премахната средната разделителна преграда, за да се завива наляво към Понеделник пазара. Така осигуряваме обходи около затворената част на булевард „Цар Борис III Обединител“.
Трите дни на откриване на Пловдив – Европейска столица на културата ще бъдат изпълнени със събития, а подробна програма ще излезе съвсем скоро. В петък, на 11 януари, ще бъдат открити две или три изложби, в неделя ще има детска програма. Ще бъде разпространен и хартиен вариант на събитията по дати и часове. В квартал „Капана“ също ще има разнообразни събития със сцени на открито, които ще продължат след официалната церемония. Програма с артисти ще има и на главната улица. На площад „Стефан Стамболов“ ще бъде  разположена още една сцена за концерти. На площад „Централен“ ще има място за закупуване на храни и напитки.
Огромна художествена заря в съчетание със звук и светлина е само част от изненадата за присъстващите.