"Евмолпея” се завърна от участието си в Българиада 2019

Това е празник на етническите българи в Сърбия

Девическа хорова формация „Евмолпея” с диригент Рада Славинска и арт-мениджър Ганка Янкова се завърна от ежегодната „Българиада” – празник на етническите българи в Сърбия.
За пореден път събитието се проведе във втория по големина град на западната ни съседка Нови Сад. Председателят на Дружеството за български език, литература и култура в област Воеводина Жарко Евтимов от години инициира и всеотдайно работи за каузата „България е в сърцето на всеки българин, където и да живее той”. Неслучайно с изключителното му съдействие и огнена родолюбива жар вече 16-ти път етнически българи, живеещи в различни краища на Сърбия, се събират да се опознаят, да послушат българска реч и българска музика, да се порадват на български танци.
Организирани за първи път през 2001 г., Българиадите са се провеждали в с.Бело блато, Иваново в гр.Панчево, в Нови Сад. В тях почти винаги участват Българското културно дружество „Трендафер”, Културно-просветното дружество на българите павликяни „Иваново 1868”, Дружеството на банатските българи „Иваново - Банат”, различни формации от училищата с изучаване на български език от селата Иваново, Омолица, Старчево, Бело блато, градовете Панчево, Нови Сад, Босилеград и др., и разбира се – хор „Евмолпея”.
Дългогодишното приятелство между сръбските българи и пловдивския  младежки състав е доказано с редовното участие на евмолпеите в трогателните срещи между българите.
И този път, независимо от лошите метеорологични условия, момичетата на Рада Славинска успяха да стигнат навреме, да взривят публиката със своите изпълнения, да оберат букет нестихващи овации и много, много любов от зажаднелите за неподправено българско домакини.
За своите изпълнения и всеотдайност хор „Евмолпея” получи и искрената благодарност на българския посланик в Белград Радко Влайков. Заедно с осем свои сътрудници от българското посолство той присъства на целия концерт и  изнесе затрогващо слово за поддържането на българския дух. След концерта той поздрави пловдивските момичета и им благодари от името на цялото посолство за това, че приемат званието „посланици на добра воля” толкова сърцато и показват българското изкуство на толкова високо професионално ниво.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен