Алекс Иванов поряза Ченчев: Правителството на Борисов е инвестирало 500 млн. лв. в спортa

Иванов посъветва депутатите от БСП да се разходят из страната и да видят построените спортни обекти

"С наближаването на предизборната кампания е нормално по време на Народното събрание – тази най-висока трибуна, да бъде използвана за политически цели, в които политическите сили да агитират и да се обръщат към избирателите си. Но е важно това да бъде правено, използвайки факти.“ Това заяви народният представител от ГЕРБ Александър Иванов в декларация от името на групата, която бе в отговор на по-ранна декларация на БСП и Иван Ченчев по темата "спорт".

"Трите правителства на премиера Бойко Борисов до момента са инвестирали близо 500 млн. лв. в спортни съоръжения. Построените от нас зали, както и тези, които са реконструирани, вече отговарят на най-високите световни стандарти и могат да приемат състезания от най-висок ранг. Никой друг не е правил подобно нещо и бих помолих колегите от БСП малко да се разходят из страната и да видят построените спортни обекти, най-малко в Шумен, Пловдив, Русе, да видят и да се запитат кой е построил тези спортни обекти, защото със сигурност не е БСП", посочи Иванов.

Той отбеляза, че Бойко Борисов е поел ангажимент да навакса пропуснатото от предишните правителства в последните 25 години и го е направил. Допълни, че  Ченчев не се е подготвил и казал доста неверни неща, едното от които е, че централният модел на спортна политика е непознат, чужд за развитите страни.

"Нищо общо с фактите. Наистина съществуват различни модели на национална спортна политика и провеждането ѝ, но нашият модел – този, който се прилага в България, се прилага в страни като Франция, Испания, Полша, Унгария, Португалия и Белгия. Утвърдихме България като отличен организатор на международни състезания от най-висок ранг, като световни и европейски първенства и турнири, олимпийски квалификации и други значими спортни събития", заяви Иванов.

По думите му новият ЗФВС е променил изцяло философията на преди това действащия закон.

"В него има доста интересни нововъведения, като това, че за пръв път професионалните лиги могат да бъдат организирани от юридически лица. Създадена е възможност клубовете да бъдат регистрирани като търговски дружества. За пръв път се създава Българската национална параолимпийска асоциация, Параолимпийски комитет. Детайлно е разработена главата с допинга. За първи път се регулират понятия като „спортни треньорски услуги“ - важно диференциране, което е значимо за развитието на спорта в България. Въведохме задължително да има назначени треньорски кадри в лицензираните спортни клубове. Включихме детайло разработена глава за спортните бази, която ще реши тежките проблеми, които съществуват. Съществени изменения, които ще позволят да се ограничи съществуването на клубовете-фантоми – изискването спортните клубове да бъдат членове само на една федерация, както и задължително да имат треньорски кадри, които да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. За първи път се приложи издаването на безсрочен спортен лиценз на спортните федерации, с което се облекчи административната тежест спрямо тях. Регламентирахме стопанисването, използването и поддържането на спортни обекти по начин, който да създаде условия за ефективно използване и качествено подновяване на съществуващите спортни бази. За първи път се допусна да се отдава под наем спортен обект за срок от 10 до 30 г. Ето това е дългосрочна политика.", посочи Александър Иванов.

Беше припомнено още, че последните години държавата работи в изграждането на спортна инфраструктура, както и се отпускат над 1 млн. лв. за школите.

"За първите път спортните клубове получават лично отношение от държавата. 889 клуба от 50 вида спорт получиха над 30% увеличение на отпуснати средства през 2020 г. Мярката е добра и се потвърди от клубовете. За това вече през 2021 г. гласувахме 100% увеличение на средствата по тази програма. Българските спортни клубове ще получат допълнително и 6,5 млн. лева, които да подпомагат“, посочи той.

Отпуснато е било финансиране за подпомагане на дейността по изграждане, ремонт и реконструкция на спорните обекти на 64 обекта от 2015 - 2020 г. Общата стойност на тези проекти е на 16 млн.лева. Това са 6 зали, 9 стадиона, 4 тренировъчни игрища, 7 игрища за мини футбол, 4 закрити лекоатлетически писти, 5 зали за бокс, 5 зали за вдигане на тежести, 3 зали за волейбол и много други.

Предвижда се инвестиция в нас 20 спортни обекта и съоръжения на приблизителна стойност 7 млн. лева.

В модернизацията на обектите от НСБ от 2016 г. – 2020 г са вложени 14 млн. лева, в Академика 2011 ЕАД - 16,6 млн. лева. Само през изминалата година бяха отпуснати 25 млн. лв. за строителството на физкултурни салони в 27 училища.

"Редно е да споменем, че България бе една от малкото страни в COVID кризата, които поддържаха и поддържат най-либералните мерки по отношение на спорта. Докато Европа затвори стадионите си у нас имаше публика, бяха спрени и спортните мероприятия на открито и закрито в Европа, но в България те се провеждаха. Нима това не е доказателство, колеги за отношението и приоритетното място, което спортът за всички и масовият спорт заемат в управленческата политика на кабинета“, допълни Иванов.

Накрая той заяви: "Колеги от БСП ще цитирам за финал: “Благодарим, че инвестирате в спорта и бъдещето на младите, ние наблюдаваме тези процеси. Европа и светът забелязват прогреса на България през последните години.“ И това колеги, не е цитат от кой да е, ами е цитат на шефа на МОК г-н Томас Бах отправен към премиера Бойко Борисов при неговото официално посещение."Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"