Лига Европа: Най-интересните финали в историята на турнира

Вторият по сила европейски клубен турнир стартира през 1971-а, а предходното му наименование е Купа на УЕФА. Въпреки, че остава в сянката на Шампионската лига, не един и два гранда са спасявали сезона с тази Купа.

В ¼ финалната фаза на тазгодишното издание виждаме гранд от класата на Манчестър Юнайтед, а в предходната фаза, „червените дяволи“ отстраниха колоса Милан, по пътя към евентуален първи голям трофей в треньорската визитка на Оле Гунар Солскяер (има две титли на Норвегия с Мьолде).

От другият сезон пък, УЕФА въвежда сериозни промени, а по-слабите отбори ще бъдат изпратени в нов турнир – Лига на Конференцията. Лига Европа ще се превърне в бутиков турнир, до който достъп ще имат единствено отпадналите от Шампионската лига, победителите в домашните Купи на най-силните 15 първенства от Европа, както и тимовете, които заемат 7-ма позиция в четирите най-силни месни лиги на „стария континент“.

През годините Лига Европа ни предложи множество напрегнати финални срещи и в следващите редове ще разгледаме най-интересните от тях.

Форлан печели купата за Атлетико Мадрид с гол в продълженията

„Дюшекчиите“ взимат първата Купа от състезанието, след като името му е променено на Лига Европа през сезон 2009/2010-та.  Атлетико извоюва инфарктна победа срещу английския Фулъм, след изиграването на продължения. За да достигнат до финала, англичаните играят с българския ЦСКА в груповата фаза.

Диего Форлан дава преднина на Атлетико след изиграването на половин час. Бен Дейвис пък реализира за отбора на Рой Ходжсън, само 5 минути след първия гол. Мачът върви под диктовката на испанците, но Марк Шварцер успяха да извади няколко добри положения и да прати своя тим в продължения. Там блясва талантът на уругвайския таран Диего Форлан. Дългокосия нападател е точен в 116-тата минута и дава Купата на Атлетико.

Челси побеждава Бенфика в добавеното време

Челси са елиминирани от груповата фаза на Шампионската лига, но успяват да отвърнат с титла във втория по сила европейски турнир. Съперник на финала е Бенфика, а Фернандо Торес наказва португалците с гол в 60-тата минута. 8 минутки по-късно, Оскар Кардосо възстановява равенството, след като е точен от дузпа. По всички изглежда, че мачът ще трябва да завърши с продължения и евентуални дузпи, но последната дума взима Бранислав Иванович. Защитника зашива гол с глава в 93-тата минута и праща купата от сезон 2012/2013 в Лондон.

Севиля си свършва работата срещу Днипро

Спечелилия 5 трофея от Лига Европа Севиля изиграва един от най-напрегнатите си финали срещу изненадата на сезон 2014/2015 – украинския Днипро.

Символичните гости дори успяват да нанесат първия удар, след като Никола Калинич им дава ранен аванс в началото на двубоя. Два бързи гола на Грегор Криховяк обръщат развоя на мача. Украинците обаче съумяват да изравнят, след като Руслан Ротан хитро реализира един пряк свободен удар. Карлос Бака се превръща в герой за испанците, след като носи победата с красив прехвърлящ удар. Това е втора поредна титла за тимът на Унай Емери. В предходното издание, Севиля взима скалпа на Бенфика, след победа с 4:2 при дузпите.

Челси показва класа срещу Арсенал

Челси разбива градския си съперник Арсенал с 4 на 1 във финала от сезон 2018/2019-та. „Сините“, водени от Маурисио Сари, са категорични през целия турнир. В 16-на финалите, те прегазват Малмьо с общ резултат 5:1. Следва категоричен успех в 1/8-на финалната фаза, когато е подчинен тима на Динамо Киев с 8:0. В следващия рунд е преодоляна Славия Прага, а успех с дузпи срещу немския Айнтрахт Франкфурт, праща „сините“ на финала.

В началото на второто полувреме Оливие Жиру разстрелва Петър Чех с глава. След час игра, Педро реализира прекрасно центриране на Един Азар. Самият белгиец пък добавя още едно попадение в 65-ата минута. 4 по-късно, Алекс Иуоби връща един гол, но само 180 секунди по-късно, Един Азар оформя крайното 4:1.