Може ли Арсенал да спечели Лига Европа

След като взе реванш за изненадващото отпадане от Олимпиакос през миналия сезона, сега Арсенал е на линия и се цели в крайната титла от втория по сила европейски клубен турнир. Това е единствения шанс за трофей пред „артилеристите“. Bwin коефициентите за Лига Европа пък ни предлагат няколко изключително изгодни предложения за залог. Включително крайна победа за „топчиите“, която се търгува при коефициент от 3.75.

Въпреки, че не успяха да победят в нито един от двата мача от 1/8-на финалите, „артилеристите“ успяха да се промушат към следващия кръг, при това, те изтеглиха потенциално по-лекия жребии. Ако спечели мача си срещу Славия Прага, Арсенал ще се изправи срещу победителя от двойката Виляреал и Динамо Загреб.

В такъв потенциален развой, Микел Артета ще има шанса да срещне предишния испански мениджър на Арсенал – Унай Емери. Въпреки, че не успя да стигне до титла с „артилеристите“, Емери има славата на „крал“ в Лига Европа, след като спечели няколко купи с отбора на Севиля.

Но да се върнем към настоящия противник. Славия Прага изобщо няма да е лесна плячка. Чехите вече се справиха с два британски тима. В последния кръг те минаха през, вече спечелилия титлата в Шотландия, Рейнджърс. За съжаление, мачът бе белязан от грозен расистки скандал, който свали фокуса от блестящата игра на Славия.

Чудесен шанс за „артилеристите“

Арсенал има късмета да изиграе първия мач веднага след края на мачовете за национални отбори. Не е нужно да разясняваме разликата в натоварената програма между чешките и английските отбори. „Артилеристите“ имат рядък шанс да са достатъчно свежи за първия мач, в който да прекършат интригата.

Лига Европа остава единствения билет за лондончани към Шампионската лига. Съседите от Уест Хям направиха много силна серия, а след снощната победа с 3:2 над Уулвърхемптън тотално се утвърдиха като отбор от топ 4. Зад гърба им пък дебнат Челси, който постигна изумителни резултати при Тухел, Тотнъм на Жозе Моуриньо и настоящия шампион на страната Ливърпул. Арсенал заема едва 10-то място, като единствената реална цел може да бъде класиране сред първата шестица.

Точно 10 точки е разликата между „артилеристите“ и спот в зона Шампионска лига. До шестата позиция пък разликата е 7. Сериозна дистанция при оставащи едва 8 кръга.

За съжаление на Артета, Арсенал далеч не е единствения отбор, който ще се съсредоточи всички сили в Лига Европа. Въпреки, че почти сигурно ще завърши в топ 4, Манчестър Юнайтед е основния фаворит на Bwin за турнира. Шансовете на „червените дяволи“ се оценяват при ставка от едва 2.50. Оле Гунар Солскяер е единствения мениджър на Юнайтед, които не е спечелил титла в последните 58 години и със сигурност се е прицелил в това, да повтори постижението на предшественика си Жозе Моуриньо.

В турнира е още и коравия испански тим на Виляреал, а вече писахме за любовната история между техния мениджър и Купата, която се дава на победителя в Лига Европа. Според BWIN, шансът за нов успех на Емери е 6. Със ставка от 7 пък се оценяват възможностите на холандския колос Аякс. Не бива да забравяне и силния отбор на Рома, които загуби от ЦСКА, но пък мачка в останалите срещи от надпреварата. BWIN дава коефициент от 11 за италианците. Далеч по-назад са отборите на Гранада (29), Славия Прага (29) и Динамо Загреб (41).

Нашето мнение е, че някой измежду Арсенал и Манчестър Юнайтед ще спечели турнира. Мотивацията за Европейски футбол пред Обамеянг и компания е сериозен стимул, който ни кара да считаме, че залога „Арсенал да спечели турнира“ има най-висока стойност за феновете на спортните залози. Още повече при „дебелия“ коефициент от 3.75.