Дончев: Следващото правителство ще реши дали да приеме плана за възстановяване

Той отказа да коментира имена на бъдещи министри и министър-председател, като посочи, че ще ги разберем след няколко дни

Непосредствената задача, която завършва кабинетът "Борисов 3", е Планът за възстановяване и устойчивост и това трябва да се свърши през следващите две седмици, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в "Още от деня" по БНТ.

"Този план се подготвя от лятото на миналата година, когато бяха първите анонси, че ще има специален пакет за подкрепа на европейските икономики за излизане от кризата и ускоряване на икономическото развитие. Организирахме серия от публични консултации по сектори със заинтересованите страни, получихме 90-100 предложения. Планът мина през различни версии. Следващото правителство ще разполага с един завършен план, негова воля е да прецени дали да го внесе в този вид, да прави ревизия в него, да го доработва, или да прави нов план", коментира Дончев.

"Асфалт в плана няма, санирането е малка част от плана, аз твърдя, че българските домакинства имат нужда от подкрепа, за да помогнем техните домове да са по-енергийно ефективни - това, което се случва в цяла Европа, което е препоръчано от Европейската комисия", заяви Томислав Дончев.

Той отказа да коментира имена на бъдещи министри и министър-председател, като посочи, че ще ги разберем след няколко дни.

"Не ме карайте да анонсирам всичките ни действия за месец напред. Имената ще ги научите съвсем скоро. Може да се очаква приемственост и обновяване в новия кабинет. Подкрепа към нас в парламента би била изненада, но наред с това ние носим отговорност съм всички, които са гласували за нас", каза вицепремиерът.

"Преди всичко е важно България да има компетентно правителство от хора с политически замах, опит, експертиза, с ясна парламентарна подкрепа. За да има такъв кабинет е редно да му дадем стартова подкрепа", посочи Дончев по повод евентуална подкрепа на ГЕРБ за правителство на "Има такъв народ".