Томислав Дончев: Комисията на Мая Манолова е предизборно мероприятие

Буден гражданин. Като такъв се определя вицепремиерът в трите правителства на Бойко Борисов – Томислав Дончев пред bTV. Той направи това изказване във връзка с въпрос как се чувства, след като на съвета на ГЕРБ беше издигнат за заместник-председател на партията.

„Няма опасност идните месеци да се отдам на почивка и развлечение, но при всички случаи изпитвам доза облекчение, защото отстрани не изглежда така, но да си виновен за всичко случило се е тежък товар и не всеки може да го носи. Имам убеждението, че голяма част от нещата, които са били цели, са свършени“, коментира Дончев.

Дончев определи политическите скандали от последните дни по време на парламентарната комисия за ревизия на управлението, ръководена от Мая Манолова, като „предизборно мероприятие“. В няколко дни се изля лавина от различни обвинения от страна на предприемачи.

„Каква е икономическата среда и какво са описали въпросните предприемачи, според мен са различни неща, защото в комисията ставаше дума за твърдения от страна на един предприемач и контра твърдения от страна на друг. После на другата комисия някакъв друг човек изказа някакви твърдения от други предприемачи, които ги отрекоха“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Той беше попитан и конкретно за твърденията на агробизнесмена Павел Стоименов за картел в рентиерството на търговското дружество „Г-8“.

„За мен става дума за напрежение, спорове, не конкуренция, дори вражда между различни предприемачи и някой се възползва да търси политически дивиденти от това“, отговори Дончев.

Категоричен е, че нито той, нито Бойко Борисов за оказвали политически натиск за осъществяването на търговски сделки в полза на крупни бизнесмени. Самият Дончев често получавал сигнали за съдействие, но спазвал административния ред.

„Две-трети от оплакванията са от граждани, не са от предприемачи. Заедно с екипа ми проверяваме дали действията на въпросната администрация са правилни от гледна точка на закона. Ако има нещо неправилно, ние може да им обърнем внимание. При всички случаи не става дума за политически натиск. Ако става дума за действия на местната власт, единственото, което мога да направя, е по компетентност да препратя сигнала на дадения кмет“, посочи той.

Що се отнася до служебното правителство, което влиза в сила от днес с указ на президента, зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че основните задачи пред него са организирането на изборите и продължаването на балансирани мерки за справяне с COVID кризата.