Проучване на "Сова Харис": ГЕРБ - 22.4%, ИТН - 21.7%, БСП - 18.7%

Според проучването в 46-ото Народно събрание биха влезли 7 партии и коалиции

В 46-ото Народно събрание биха влезли 7 партии и коалиции, като нагласите на избирателите към момента отреждат водеща позиция на ГЕРБ с 22.4 на сто доверие. След това се нареждат от ИТН с 21.7 на сто. На трето място е БСП с 18.7% подкрепа, следват ДПС с 11.4%, Демократична България с 11.1%, Изправи се! Мутри вън! с 5.4%, Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ с 4.9%.

Това сочат данните от представително за пълнолетното население на страната проучване на "Сова Харис" проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1 000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на DIR.BG.

Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4%) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7% предполагат, че ще го направят.

Ако предположим, че половината от колебаещите се гласуват, ще се окаже, че делът на гласуващите ще бъде около 60% от избирателите, намиращи се в страната. Това съвпада с броя на гласувалите на последните избори - около 3 300 000 души.

Допълнителна информация получаваме от отговорите на въпроса дали гласоподавателите възнамеряват да повторят избора си от предишното гласуване. 65 % заявяват, че ще го направят. Тези, които на 4 април т.г. не са гласували, а сега заявяват, че ще гласуват, са 6,5%; тези, които тогава са гласували, а сега заявяват, че няма да гласуват, са 4,3 на сто.

Резултатите от изследването показват, че засега не можем да очакваме значителни размествания в подкрепата за различните политически субекти. Нямаме основания да говорим нито за срив на някои от политическите партии, нито за приливна вълна към други.