ГЕРБ: ЦИК погазва Изборния кодекс (Видео)

Новите партии, в стремежа си да угодничат на Трифонов, потъпкаха своите принципи, заяви Дани Каназирева

Задължително е разписките да бъдат броени. Само това. Ние искаме разписките да бъдат броени, за да може процесът да е честен. Ние искаме българските граждани да знаят, че със сигурност са участвали в честни избори. Това заяви Радомир Чолаков oт ГЕРБ на пресконференция в централата на партията. По думите му ако всички съмнения за честността на вота останат да висят, това ще е истинска конституционна криза. „Дайте да преброим разписките и този въпрос да се приключи. И ние да знаем, че живеем в свободна, честна страна, в която служебното правителство е организирало едни честни избори. Ако ни откажат да се броят разписките, съмненията остават и те са непреодолими“, категоричен бе Чолаков.

„Изпитвам човешко съжаление към членовете на ЦИК, които в момента видимо се опитват да се измъкнат от капана, в който са вкарани. Измененията на Изборния кодекс, които бяха приети на Разпети петък, поставиха тези хора на електрическия стол“, посочи Радомир Чолаков. Той подчерта, че най-големият саботаж на изборите беше направен от партиите в 45-то Народно събрание, които приеха Изборен кодек с ясното съзнание, че не може да бъде спазен. „Представител на фирмата вносител ясно беше обяснил в Правната комисия, че няма достатъчно машини, в света няма. И максимумът, който може да бъде предоставен е 1500. Представител на Външно министерство ги информира, че МВнР няма капацитета и ресурса да осигури гласуването в чужбина по начина, по който те си го представят. Измененията в Кодекса бяха гласувани на инат, на пук, за да се види как „каквото сме казали, това ще стане, независимо дали е възможно или не“, припомни Чолаков. Според него най-честната позиция в момента на ЦИК би била да излезе и да каже, че не може да спази закона. „За съжаление най-трудно се признава грешка и нашите опоненти от другите политически партии просто не са в състояние да го направят. Не го могат, не могат да кажат „Извинявай!“ Предупредихме в последния ден на 45-то Народно събрание, че страната може да бъде поставена в конституционна криза и в момента всичко върви в тази посока“, заяви Радомир Чолаков.

„Нашата цел категорично е да бъдат проведени наистина честни и прозрачни избори. Хората да бъдат спокойни и да упражнят правото си на глас както на предстоящите местни, така и на парламентарните избори. Промените, които бяха приети в Изборния кодекс, са един юридически абсурд, вследствие на колективно безумие в 45-то Народно събрание“, подчерта Дани Каназирева. По думите й промените в Изборния кодекс, направени за една нощ, нарушават конституционното право на хората да избират при равни условия, както и препоръките на Венецианската комисия. „Няма граждански ефективен контрол при отчитането на крайни я резултат. Беше прието само да се следи съвпадението на броя на квитанциите с броя на гласувалите според машинния протокол, но не и да се проверява дали съдържанието на машинния протокол съответства на квитанциите. Нещо още по-фрапантно – дори този текст от Изборния кодекс в момента е нарушен от Централната избирателна комисия, като само преди два дни с решение на ЦИК дори беше отказано и преброяването на контролните разписки“ Преди 2 дни с решение на ЦИК дори беше отказано преброяването на контролните разписки“, обясни Каназирева.

Тя припомни, че в Германия машинният вот беше отменен като противоконституционен, защото липсва ефективен и прозрачен граждански контрол, при който да не е нужно използването на специални знания. „Преброяването вътре в машината става от софтуер, контрол върху който има само определен кръг технически лица. Затова съдът в Германия казва, че този вот е противоконституционен, тъй като не може да се осъществи ефективен публичен граждански контрол. Това нарушава демократичния характер на републиката, публичността на изборите и върховенството на закона“, категорична бе Дани Каназирева. Тя припомни, че цяла Европа се отказа от машинно гласуване преди 10 години, а сега България бе наредена до държави като Индия, Бутан, Венецуела и Бразилия.

„Искаме да се проведат честни, прозрачни и най-вече сигурни избори, за да може българските граждани да са сигурни, че вотът им ще бъде отчетен, както са го подали. Най-лошото би било да имаме проведени избори и българските граждани да не са сигурни, че техният вот е отчетен както трябва“, заяви кандидатът за народен представител Христо Гаджев. Според него, това дори би могло да бъде заплаха за националната сигурност на България. „По тази тема имаме няколко въпроса. Първо - получавал ли е г-н Атанас Шарков, който видимо от профилите му в социалните мрежи е активист и симпатизант на „Демократична България“ ключовете от софтуера за новите машини в ЦИК от Сиела? Защо е получавал тези въпросни ключове? Модифицирал ли е по някакъв начин софтуера, благодарение на тези ключове? И защо те въобще са му били предоставени? В какво качество?

Вторият основен въпрос и дори по-важният въпрос е кой е Алехандро? Гражданин на Венецуела, който заедно с още двама граждани на Коста Рика и Панама, работят към ЦИК. На базата на какво? Какъв договор изпълняват? И най-вече имат ли те достъп да пипат софтуера на машините? Защо ЦИК е сключил подобен договор и имали такъв договор с лицата от посочените страни и какво точно вършат в модифицирането и въвеждането на софтуера в машините?“, попита Гаджев.

По думите му, в Благоевград проблемът е много по-спешен и сериозен, защото по-малко от 48 часа преди местните избори там, не е ясно дали машините за Благоевград са сертифицирани, кога ще бъдат сертифицирани и дали изобщо ще бъдат сертифицирани.