Българските девойки са 10-ти в Европа на плажен хандбал

Българският национален отбор за девойки завърши на престижното 10-о място на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. В мач за 9-ата позиция нашите момичета отстъпиха на Румъния с 0:2 (16:23, 10:14).

Така отборът на треньора Тафик Парафитов записа изключително успешно представяне, като постигна три победи и изигра много класни срещи. 12 точки за България срещу Румъния отбеляза Мелани Спасова, по 5 добавиха Теодора Панова и Симона Николова, а 4 реализира Натали Христова.

„След много тежки мачове в първата и втората група, малко не ни достигна физически да издържим в последната среща. Имаме и контузени, което не ни позволи да разгърнем потенциала си. Но това е голям успех за нашите девойки, защото за пръв път от доста време играем при девойките на Европейско първенство и ще търсим развитие на този отбор и подобряване на тактическите качества. Благодаря на цялото ръководство на Българската федерация по хандбал и на всички, които взеха участие в подготовката и вярвам, че ще продължим да надграждаме“, заяви старши треньорът Тефик Парафитов.

Помощник треньорът на девойките и наставник на жените Ирина Миладинова също анализира представянето.

„Бяхме на прага на силите си. Успяхме да държим мача, но в края не ни стигнаха сили. Можехме да сме и едно място по-напред. Тези момичета имат бъдеще. Продължаваме да работим и следващия път ще сме в осмицата на Европа. Имахме и две контузени основни състезателки, така че планът е изпълнен на максимум“, каза Миладинова.

Юношите ни загубиха от Словения с 0:2 (20:21, 19:23) първия си мач от групата в борбата за 13-15 място. В 15 часа момчетата срещат Гърция.

Програма за груповата фаза на българските национални отбори за мъже и жени:

При мъжете България е в група с Хърватия, Полша и Швеция

При жените България е в група с Испания, Украйна, Дания и Турция

13 юли:

13 часа, корт 2: България – Полша (мъже)

14 часа, корт 1: България – Украйна (жени)

17 часа, корт 2: България – Хърватия (мъже)

18 часа, корт 1: България – Турция (жени)

14 юли:

10 часа, корт 1: България – Испания (жени)

12 часа, корт 2: България – Швеция (мъже)

16 часа, корт 1: България – Дания (жени)