КБТБ: Задължително е икономически компенсации да следват евентуални рестрикции

Допълнителни ограничения в момента ще бъдат чист популизъм, но трябва да сме подготвени за всички възможни сценарии, заявяват от бранша

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) изразява своята подкрепа към позицията на колегите ни от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) за задължителната обвързаност между здравните и икономическите мерки. Това се посочва в позиция на КБТБ.

Ето какво още пише в нея:

"Ние отдавна настояваме да се създадат ясен пакет от икономически мерки , които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени в следствие развитието на COVID-19. И тук говорим не само за затваряне, но и за всякакъв вид ограничения.
При въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес, е редно да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболяемостта и съответно налаганите ограничителни мерки. За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица. И обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика, както и за необходимостта заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения.

Вече имаме опит със заобикалянето на националните мерки с въвеждането на регионални рестиракции, за да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се плащат компенсации. Но бихме желали да подчертаем дебело, че това ще доведе до множество фалити в сектора, така че държавата в крайна сметка няма да спести пари, а ще загуби.

Ние също сме на мнение, че наложените ограничения следва да са всеобхватни и да ангажират всички сфери на икономиката, свързани със струпване на хора, а не да ограничават само дейностите и предприятията работещи в сферата на туризма, което е крайно неефективно като резултат.

По отношение на антикризисната мярка с намалението на ДДС, сме категорични, че тя трябва да бъде запазена като изключително ефективна и помогнала за оцеляването на сериозна част от бранша.

В огромен проблем през последните седмици се превърна скочилата до космоса цена на тока. Държавата трябва да стъпи твърдо в тази тема, да направи необходимото за нормализиране на ситуацията и ако установи нередности, да санкционира виновните.

В заключение бихме желали да подчертаем, че според нас към дадения момент допълнително затягане на мерките ще бъде чист популизъм. Но тъй като сме отговорни и разумни хора, знаем, че реална необходимост от нови рестрикции не е невъзможен сценарии. По тази причина и настояваме за превантивни мерки и създаването на точни и ясни програми за компенсации на най-засегнатите бизнеси."