Стефан Янев: Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти

Решението как да се продължи с управлението на COVID кризата ще бъде взето днес или утре

"Многократно съм казвал, че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Тя е в ръцете на здравния министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация”. Това заяви в студиото на „Здравей България” по NOVA служебният министър-председател Стефан Янев.

"В здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата”, допълни Янев.

Решението как да се продължи с управлението на COVID кризата ще бъде взето днес или утре.

"Бизнесът и икономиката трябва да работят. Смятам, че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази”, каза премиерът.

"Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни", посочи Янев.

"Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите. Направено е плаващо работно време”, обясни премиерът в отговор на твърденията на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

Той добави, че на много публични места, където се събират големи групи от хора, мерките не се спазват. Именно това ще е причината за затягането на мерките, именно по тази линия, обясни Янев.

"Има държави, които въведоха задължителната ваксинация за определени групи от обществото. Ние нямаме такова намерение и не предвиждаме такъв тип мерки. Ваксината е единственият разумен довод, даден от науката. Дори и да не те предпази на 100% от заболяването, то тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко”, заяви министър-председателят.

"Ако е необходимо, мога да изпълнявам ролята на премиер и в едно следващо служебно правителство. Все пак това е решение на президента”, каза още Янев.

"От депутатите и техните решения зависи дали изборите ще са две в едно. Готови сме и за единия и за другия вариант за избори, но най-вероятно ще има затруднения за ЦИК и ще се наложи закупуването на още машини за гласуване. Всички съображения са на масата, сега вече зависи от депутатите. Организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2в1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени”, коментира служебният премиер.